Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πτολεμαΐδα : Συλλαλητήριο υπό βροχή για την απολιγνιτοποίηση της Δ.Μακεδονίας

Πτολεμαΐδα : Συλλαλητήριο υπό βροχή για την απολιγνιτοποίηση της Δ.Μακεδονίας

«Ο σχεδιασμός για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το «ανάθεμα» που θα πέσει πάνω στην περιοχή από την βίαιη απολιγνοτοποίηση, θα συναντήσουν τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά και της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Μήνυμα κατά της διάλυσης της ΔΕΗ και κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης έστειλαν οι φορείς και οι πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, υπό καταρακτώδη βροχή.

Διοργανωτές ήταν η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, όπως και τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα και οι Κοινωνικοί Φορείς.

«Ο σχεδιασμός για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το «ανάθεμα» που θα πέσει πάνω στην περιοχή από την βίαιη απολιγνοτοποίηση, θα συναντήσουν τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά και της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης από το βήμα της συγκέντρωσης επανέλαβε ότι «πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση ένα Ειδικό Αναπτυξιακό σχέδιο και ειδική μεταχείριση για τη Δ. Μακεδονία, ώστε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας» ενώ μίλησε και «για τις περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν στους χώρους των παλαιών ή και ημιτελών ορυχείων».

Ο δήμαρχος της Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς ανέφερε ότι «μιλάνε για το κλείσιμο των μονάδων το 2028, αλλά εννοούν το 2023 χωρίς φυσικά να μας πουν τι θα γίνει με την νέα μονάδα την Πτολεμαΐδα 5 που ακόμη κατασκευάζεται».

«Στην Πτολεμαΐδα σήμερα ανάβει ξανά η ελπίδα. Η ώρα του αγώνα έφτασε, για να μην περάσουν τα σχέδια όλων εκείνων που θέλουν τον τόπο μας και τη χώρα εξαρτημένη ενεργειακά, εξαρτημένη από τη φτώχεια και την ανέχεια. Ξεκίνησαν με τη μικρή ΔΕΗ και ηττήθηκαν. Έτσι ξεκίνησαν με την αποεπένδυση και ο λαός ανέτρεψαν τα δεδομένα. Έτσι αποφάσισαν και για την απολιγνιτοποίηση, χωρίς εμάς, για εμάς. Χωρίς πρόταση και σχέδιο», είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, όπως αναφέρει το e-ptolemeos.gr.

Ζήτησε μάλιστα να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τα ανοιχτά ζητήματα της περιοχής, όπως Πτολεμαΐδα 5, μετεγκαταστάσεις κ.α., λέγοντας πως αναμένουν τη σαφή πρόταση της κυβέρνησης.

Στις 14 Δεκεμβρίο0υ θα γίνει μάλιστα επιστημονική ημερίδα, με στόχο να δείξουν ότι η προσπάθεια κατάργησης του λιγνίτη «δε βγαίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απευθύναν ο πρόεδρος του δικτύου Ενεργειακών δήμων της χώρας δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φλώρινας αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μαναδης. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024