Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βότκα : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αγαπημένο σου ποτό

Βότκα : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αγαπημένο σου ποτό

Η βότκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά. Αν είστε κι εσείς λάτρεις της βότκας, να τι πρέπει να γνωρίζετε για το αγαπημένο σας ποτό.

Η βότκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά. «Γεννήθηκε» στη Ρωσία και κατέκτησε όλον τον πλανήτη.

Η δημοφιλία της εκτοξεύθηκε λόγω των γνωστών κοκτέιλ Martini, Bloody Mary και βότκα πορτοκάλι, ωστόσο ο περισσότερος κόσμος πίνει την βότκα σκέτη.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βότκα

Η βότκα είναι διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος) αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα. Η βότκα από σκέτο σιτάρι θεωρείται καλύτερη.

Η λέξη προέρχεται από τη σλαβική λέξη «voda» που σημαίνει «νερό». Βότκα είναι στα ρώσικα το «νεράκι». Περί το 1400, το ποτό αυτό ονομαζόταν grozalka, λέξη που αποτελεί παράγωγο της πολωνικής λέξης gorzec, που σημαίνει «να καίει».

Εκτός από τους διάφορους τύπους αρωματικών ουσιών, η βότκα αποτελείται από νερό και οινόπνευμα. Η βότκα έχει συνήθως περιεκτικότητα σε οινόπνευμα που κυμαίνεται από 35% ως 50% vol.

Η κλασική ρωσική βότκα έχει περιεκτικότητα 40% vol. Αυτό αναφέρει η έρευνα του Μεντελέγιεφ το 1894. Σύμφωνα με το Μουσείο Βότκας στην Αγία Πετρούπολη, ο Μεντελέγιεφ βρήκε ότι το τέλειο ποσοστό είναι 38%.

«Αναλύοντας» την βότκα

Ένα σφηνάκι έχει λιγότερες από 100 θερμίδες. Θεωρείται ένα από τα πιο «διαιτητικά» ποτά με μόνο 97 θερμίδες το σφηνάκι και καθόλου ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Η βότκα είναι πιο υγιεινή από το κόκκινο κρασί. Το κόκκινο κρασί βοηθά τα αγγεία να χαλαρώσουν, αλλά η βότκα αυξάνει στην πραγματικότητα τη ροή του αίματος προς την καρδιά και δημιουργεί καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης. Περιέχει επίσης λιγότερες θερμίδες από το κρασί.

Η βότκα κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις. Μερικές από αυτές είναι… απίθανες. Όπως με γεύση φυστικοβούτυρου και μαρμελάδας, pancakes και μύρτιλου, πίκλας, τσίλι, μπέικον και αλατισμένης καραμέλας.

Βότκα και… ιατρική

Το ποτό αυτό παλαιότερα είχε και ιατρικές χρήσεις. Πολλοί χρησιμοποιούν ακόμη και τώρα τη βότκα για να θεραπεύσουν «τσιμπήματα» από δηλητηριώδη φυτά, να καταπολεμήσουν τον έρπη και να απολυμάνουν τις βελόνες.

Το πιο ακριβό μπουκάλι βότκα

Υπάρχει μπουκάλι βότκας που κοστίζει 3.7 εκατομμύρια δολάρια!

Η λεγόμενη Billionaire Vodka κοστίζει αυτό το εξωφρενικό ποσό, καθώς το μπουκάλι της είναι διακοσμημένο με πάνω από 3.000 διαμάντια, κομμάτια χρυσού και κρύσταλλα Swarovski.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024