Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βία κατά των γυναικών: Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου

Βία κατά των γυναικών: Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου

Είναι όλες αυτές οι γυναίκες μαζί, που δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Είναι όλες αυτές οι γυναίκες μαζί, που μας απαγορεύουν να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι την τελική τιμωρία κάθε υπαιτίου και μέχρι την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου για πάντα.

Πριν από σχεδόν μισό αιώνα, στις 25 Νοεμβρίου 1960, ο Δικτάτορας Τρουχίλο της Δομινικανής Δημοκρατίας, ξυλοκοπούσε και στραγγάλιζε μέχρι θανάτου τις αδελφές Μιραμπάλ. Στη μνήμη των τριών εκείνων γυναικών, καθιερώσαμε τη σημερινή ημέρα ως ένα ιδιαίτερο, ένα πολύ σημαντικό ορόσημο. Ένα σύμβολο μνήμης, αλλά και επαγρύπνησης, για να σταματήσει επιτέλους ένα φαινόμενο που συγκλονίζει τον κόσμο μας, είτε λαμβάνει χώρα στην «οπισθοδρομική» ανατολή, είτε στην «προοδευτική» δύση.

Η βία κατά των γυναικών, τον 21ο αιώνα, θα έπρεπε να διδάσκεται ως ένα θλιβερό παρελθοντικό έκτροπο της ανθρωπότητας. Είναι, όμως, δυστυχώς, το ανηλεές παρόν μας. Είναι η μία στις τρεις γυναίκες, που κάποια στιγμή της ζωής της θα γνωρίσει κάποιας μορφής βία. Είναι η μία στις πέντε γυναίκες, που κάποια στιγμή της ζωής της θα πέσει θύμα βιασμού. Είναι οι μισές σχεδόν από τις γυναίκες που εργάζονται, που θα υποστούν κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση.

Είναι όλες αυτές οι γυναίκες μαζί, που δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Είναι όλες αυτές οι γυναίκες μαζί, που μας απαγορεύουν να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι την τελική τιμωρία κάθε υπαιτίου και μέχρι την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου για πάντα.

Ως γυναίκα, στον επαγγελματικό στίβο της δικηγορίας, αλλά και, πλέον, στο δύσβατο μετερίζι της Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, με αντικείμενο εγκληματίες, κρατούμενους, φυλακές, θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει πως ο χώρος, τόσο της δικηγορίας, όσο και της θέσης που βοηθά στη χάραξη της πολιτικής κατά του εγκλήματος, είναι ανδροκρατούμενος.

Ακόμα κι αυτές οι… «θεωρήσεις», μια μορφή βίας είναι. Δεν υπάρχουν ανδροκρατούμενοι τομείς. Υπάρχουν μονάχα άνδρες – ευτυχώς λίγοι, πλέον – που υποτιμούν το γυναικείο φύλλο και γυναίκες, που δεν πιστεύουν όσο θα έπρεπε στον εαυτό τους.

Εάν έχω το δικαίωμα να δώσω μία μικρή συμβουλή, κυρίως στις γυναίκες εκείνες, που καθημερινά παλεύουν με την όποια αντιξοότητα, να θυμάστε, ότι δεν είστε το αδύναμο φύλο. Είστε το πλέον ισχυρό.

Κι αν εντοπίσετε την οποιασδήποτε μορφής διάκριση, ή, πολύ περισσότερο, βίαιη συμπεριφορά, από όπου κι αν αυτή προέρχεται, μη διστάσετε. Πρώτ’ απ’ όλα, να γνωρίζετε ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι όλοι στο πλευρό σας. Είμαστε όλοι στο πλευρό σας. Και το δεύτερο, αλλά πιο σημαντικό, που δεν πρέπει να ξεχάσετε είναι ένα:

Έχεις φωνή. Μίλα, κατάγγειλε, ανάδειξε, τιμώρησε τη βία όποιας μορφής. Είμαστε δίπλα σου.

Η Σοφία Νικολάου είναι Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024