Η ενδοοικογενειακή βία και ειδικά ο ξυλοδαρμός της γυναίκας από τον άνδρα είναι η χειρότερη, η πιο επαίσχυντη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα μάθατε τα νέα Ελληνάρες μου; Την περίοδο 2014 – 2018 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 34%. Μάλιστα 7 στα 10 αυτά περιστατικά αφορούν σε γυναίκες.

Ξυλοδαρμοί, βιασμοί μέσα στην οικογένεια, λεκτική βία, ψυχολογική βία.

Απ’ όλα έχει ο μπαξές μιας «βουβής» βίας που στην πλειοψηφία της δεν δηλώνεται, δεν καταγγέλλεται και φυσικά δεν τιμωρείται.

Τα περιστατικά βίας είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπαίνουν στις αστυνομικές δέλτους. Πολλά περισσότερα από αυτά που το θύμα βρίσκει το θάρρος να πάει στις αρχές και να κάνει καταγγελία και τελικά να οδηγήσει τον θύτη στο δικαστήριο.

Φανταστείτε πόσες γυναίκες ή παιδιά δέρνονται από τους «άντρες» του σπιτιού που θεωρούν ότι έχουν νόμιμο δικαίωμα να απλώνουν χέρι ή να βρίζουν.

Φανταστείτε και πόσοι βιασμοί, δηλαδή σεξουαλική επαφή χωρίς τη συναίνεση της γυναίκας, συμβαίνουν αλλά το θύμα δεν το δηλώνει.

Είτε γιατί ντρέπεται, είτε γιατί δεν θα την πίστευε κανείς.

Ζουν ανάμεσά μας. Είναι οι γείτονές μας, οι συγχωριανοί μας, κάποιοι φίλοι ή γνωστοί μας ή και συγγενείς μας που δεν το έχουμε καταλάβει.

Μπορεί να είμαστε και εμείς οι ίδιοι που σηκώνουμε το χέρι μας ή υψώνουμε τη φωνή μας. Στη γυναίκα, το παιδί μας ή και στους γονείς μας.

Είναι δεδομένο ότι η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σχετίζεται και με την οικονομική κρίση. Οσο μεγαλύτερα τα προβλήματα, τόσο περισσότερη η ένταση, οι καυγάδες και ό,τι επακολουθεί.

Όμως, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη χρήση βίας. Ειδικά από τον ισχυρό στον ανίσχυρο, συνήθως τον άνδρα στη γυναίκα του ή το παιδί του.

Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο εννοείται.

Στοιχεία που σοκάρουν

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία:

Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από τον σύντροφό της.
• Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
• Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
• Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
• 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
• 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
• Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
• Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.

Αυτά τα όμορφα συμβαίνουν σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο, όμως, ας δούμε εμείς τα του οίκου μας.

Γι’ αυτό λοιπόν Ελληνάρα μου. Εσύ που σηκώνεις το δάκτυλο και απειλείς στο δρόμο.

Εσύ που πετάς τη μολότοφ ή διαδηλώνεις για μια καλύτερη και δίκαιη κοινωνία αλλά μετά πας στο σπίτι και ρίχνεις και μια μπούφλα στο έτερον ήμισυ.

Εσύ Ελληνα που βρίζεις τους πρόσφυγες και μετανάστες γιατί είναι ξένοι, άθεοι, μουσουλμάνοι, μαύροι ή γιατί κι αυτοί δέρνουν τις γυναίκες τους. Αλλά δεν έχεις κανένα πρόβλημα να μαυρίσεις το μάτι της συμβία σου.

Εσύ που περνάς μπροστά από μια εκκλησία και κάνεις το σταυρό σου επικαλούμενος τη θεία φώτιση αλλά μετά ρίχνεις και μερικές «χριστοπαναγίες» στη φίλη σου, τη γυναίκα σου ή το παιδί σου.

Εσύ που βγάζεις όλα σου τα απωθημένα ή τα προβλήματα της δουλειάς στην οικογένεια.

Εσύ που θέλεις να σηκώσεις τη φωνή στο αφεντικό σου αλλά είσαι κότα, όμως, όταν βλέπεις τη γυναίκα σου τις ρίχνεις δύο γροθιές για να εκτονωθείς.

Εσύ που το παίζεις μορφωμένος, με πτυχία, μεταπτυχιακά και δουλειές στο εξωτερικό αλλά είσαι φασίστας στο σπίτι σου.

Εσύ, λοιπόν, Ελληνα που νομίζεις ότι οι άνθρωποι της οικογένειάς σου σου ανήκουν και τους κάνεις ό,τι θέλεις, κακοποιώντας τους όποτε γουστάρεις, ένα πρέπει να ξέρεις:

Είσαι άθλιος, δεν είσαι άνθρωπος και δεν πρέπει να έχεις οικογένεια. Πρέπει να σου αφαιρέσουν το δικαίωμα να έχεις γυναίκα και παιδιά.

Και είναι ψέμα ότι αν μια φορά άνδρας σηκώσει το χέρι του και χτυπήσει, αλλά μετά ζητήσει συγγνώμη δεν θα το ξανακάνει.

Οποιος ασκεί βία μέσα στην οικογένειά του μια φορά είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει χειρότερος.

Γι’ αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ας κινητοποιηθούμε όλοι. Ας γίνουμε «ρουφιάνοι» να καταγγείλουμε τον φίλο, τον γείτονα, τον συγγενή που δέρνει τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Ας μην κλείνουμε τα μάτια στο έγκλημα. Ας μην αφήνουμε να προχωρά η ζωή βάζοντας κάτω από το χαλάκι τα περιστατικά βίας που γνωρίζουμε.

Μόνο η παραδειγματική τιμωρία των θυτών μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα.

Η ενδοοικογενειακή βία, ο ξυλοδαρμός μιας γυναίκας ή του παιδιού είναι η πιο επαίσχυντη μορφή καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και κάτι τελευταίο. Οι γυναίκες να καταγγέλλουν, να μιλάνε, να φωνάζουν. Να μη σιωπούν, να μην αποκρύπτουν και κυρίως να μην δικαιολογούν.

Χίλιες φορές να μένουν μόνες παρά να δέχονται το ξύλο από τον απάνθρωπο που διάλεξαν να είναι μαζί.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr