Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σάλος στη Σερβία από βίντεο κατασκοπείας με ρωσική εμπλοκή

Σάλος στη Σερβία από βίντεο κατασκοπείας με ρωσική εμπλοκή

Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Σερβίας συνεδρίασε εκτάκτως με αφορμή βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο χρηματισμός αξιωματικού της σερβικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών από ρώσο αντισυνταγματάρχη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει έντονη κατασκοπευτική δράση στη Σερβία όπως και άλλες μεγάλες δυνάμεις αλλά και ορισμένες γειτονικές χώρες.

Ο χρηματισμός

Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συνεδρίασε εκτάκτως με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο (You Tube) και στο οποίο καταγράφεται με κρυφές κάμερες ο χρηματισμός αξιωματικού της σερβικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (VBA) από τον ρώσο αντισυνταγματάρχη Γκεόργκι Κλέμπαν, που μέχρι τον περασμένο Ιούνιο υπηρετούσε στη ρωσική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι το βίντεο που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο δεν γυρίστηκε από τις σερβικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας αλλά από ξένη υπηρεσία.

Τον κατέγραψαν και οι Σέρβοι

Οι σερβικές υπηρεσίες κατέγραψαν με φωτογραφικό υλικό τη συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 2018 όπως και άλλες εννέα μυστικές συναντήσεις που είχε ο Κλέμπαν στη Σερβία, ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του σέρβου αξιωματικού παρά μόνο τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του και ανέφερε ότι πρόκειται για αντισυνταγματάρχη ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάνταρ Μπότσαν-Χερτσένκο του εξέφρασε την απορία του για την κατασκοπευτική δράση της Ρωσίας με δεδομένο ότι το Βελιγράδι είναι φιλικά διακείμενο προς τη Μόσχα.

«Δεν βρίσκω λογική εξήγηση»

«Δεν βρίσκω καμία λογική εξήγηση για αυτήν τη συμπεριφορά. Η Σερβία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν επέβαλλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν υπονομεύει τα συμφέροντά της και δεν έθεσε ποτέ σε δοκιμασία τη φιλία των δύο χωρών» υπογράμμισε ο Βούτσιτς.

Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν γνώριζε για την κατασκοπευτική δράση του Γκεόργκι Κλέμπαν και επισήμανε ότι αυτή η υπόθεση δεν θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Σερβίας, η οποία θα συνεχίσει να θεωρεί τη Ρωσία φίλη χώρα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημοσιεύτηκε το βίντεο από υπηρεσία τρίτης χώρας που επιθυμεί να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις Βελιγραδίου – Μόσχας.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Σερβία θα συνεχίσει να τηρεί στάση στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024