Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το φλερτ της Σερβίας με τους S-400 και οι απειλές των ΗΠΑ για ειδικές κυρώσεις

Το φλερτ της Σερβίας με τους S-400 και οι απειλές των ΗΠΑ για ειδικές κυρώσεις

Εάν η Σερβία αποφασίσει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 θα κινδυνεύσει να υποστεί ειδικές κυρώσεις, προειδοποιούν οι ΗΠΑ, καθώς πληροφορίες θέλουν τη σερβική κυβέρνηση να φλερτάρει με την ιδέα απόκτησής του.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την παρουσία του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη σερβική επικράτεια και εάν η κυβέρνηση του Βελιγραδίου αποφασίσει να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 θα κινδυνεύσει να υποστεί ειδικές κυρώσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.

«Υπάρχει ανησυχία»

«Υπάρχει ανησυχία για την ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην επικράτεια της Σερβίας, αλλά και για το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει ειδικά ρωσικά συστήματα στο έδαφός της, για τα οποία θα διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί ειδικές κυρώσεις, αλλά ελπίζουμε ότι οι σέρβοι εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό και θα είναι προσεκτικοί σε τέτοιες συναλλαγές», σχολίασε ο Πάλμερ για τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Σερβίας – Ρωσίας.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με τη Σερβία.

Ναι μεν, αλλά…

«Θα ήθελα να πω ακόμη ότι ο καλύτερος στρατιωτικός εταίρος της Σερβίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Σερβία δεν πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και να έχει στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα.

»Ωστόσο, εκτιμούμε τη σχέση μας με το Βελιγράδι και πιστεύουμε ότι η στρατιωτική μας συνεργασία είναι πιο ισχυρή σε αυτόν τον τομέα από ό,τι της Σερβίας με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πάλμερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Alsat της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι S-400 στο σερβικό έδαφος

Στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση Ρωσίας – Σερβίας, που έφερε την ονομασία «Σλαβική Ασπίδα 2019» και έγινε στην Μπαταΐνιτσα, για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Ρωσίας ένα από τα ισχυρότερα συστήματα πυραύλων, το S-400.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δεν αποκλείεται η στρατιωτική και κρατική ηγεσία της Σερβίας να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα τους προσεχείς μήνες σχετικά με την απόκτηση αυτού του συστήματος αεράμυνας, σημειώνει το Sputnik στη σερβική γλώσσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σερβική κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα αγοράς των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 με μακροπρόθεσμη πίστωση και πως είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την απόκτηση αυτού του συστήματος αεράμυνας να αρχίσουν σύντομα.

Εξουδετέρωσε 14 αεροσκάφη σε τρία λεπτά

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, 14 σερβικά αεροσκάφη έπαιξαν τον ρόλο του οπλισμένου εχθρού. Ολα, σε λιγότερο από τρία λεπτά είχαν, θεωρητικά, εξουδετερωθεί από τους S-400.

Η ρωσο-σερβική άσκηση για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια. Το πρώτο έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019 στην περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας.

Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώθηκε στη Σερβία, όπου μεταφέρθηκαν οι μονάδες S-400 και το πυραυλικό σύστημα Pantsir- SA από τη Ρωσία.

Πηγή: pan.bg και echedoros-a.gr

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024