Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πυρετός : Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί εναλλακτικά

Πυρετός : Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί εναλλακτικά

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό με εναλλακτικούς τρόπους.

Δεν είναι μόνο τα αντιπυρετικά ο τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κακουχία που προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος λόγω της ίωσης. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό με εναλλακτικούς τρόπους.

Αντιπυρετικά γιατροσόφια

Ποδόλουτρο με χοντρό αλάτι

Σε μια λεκανίτσα με νερό, ρίξτε μία χούφτα χοντρό αλάτι και μία ασπιρίνη. Κάντε ποδόλουτρο για 5-10 λεπτά, σκουπίστε καλά τα πόδια σας και φορέστε διπλές κάλτσες. Κουκουλωθείτε στο κρεβάτι και ξεκουραστείτε.

Λεμόνι με σκόρδο

Σε μισό φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, ρίξτε μία πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδο με μία κουταλιά μέλι και πιείτε το.

Μαύρο πιπέρι και τζίντζερ

Ετοιμάστε ένα αφέψημα με τζίντζερ (σε βραστό ­νερό, ρίξτε μία κουταλιά αποξηραμένο τζίντζερ σε σκόνη για 2-4 λεπτά). Ρίξτε μία πρέζα μαύρο πιπέρι και ένα κουταλάκι μέλι. Το ρόφημα αυτό προκαλεί εφίδρωση, γι’ αυτό φροντίστε να αλλάξετε ρούχα όταν ιδρώσετε.

Εντριβές με αιθέρια έλαια

Σε 100 ml αμυγδαλέλαιο, ρίξτε 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Κάντε εντριβές στην πλάτη, το στέρνο και το λαιμό. Μετά σκεπαστείτε καλά και ξεκουραστείτε.

Αντιπυρετικά βότανα

Ορισμένα ροφήματα βοτάνων βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Για την προετοιμασία των ροφημάτων, βράζετε το νερό και, στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα για 3-4 λεπτά ένα κουταλάκι από το βότανο. Σουρώνετε και πίνετε. Φροντίστε να μην υπερβείτε τα τρία ροφήματα την ημέρα.

Θυμάρι: Το θυμάρι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές ιδιότητες. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Βοηθά να πέσει ο πυρετός, κυρίως όταν αυτός παρουσιάζεται σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, βήχα και πονόλαιμο.

Σαμπούκος: Τα άνθη του σαμπούκου είναι ευεργετικά για τον πυρετό που εκδηλώνεται μετά από ένα κρυολόγημα με βήχα και καταρροή. Ο σαμπούκος έχει την ιδιό­τητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απόχρεμψη.

Ιτέα (ιτιά): Η φλούδα και τα φύλλα της ιτιάς χρησιμο­ποιούνταν από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους δράσεις. Περιέχουν σαλικυλικό οξύ, δηλαδή είναι σαν την ασπιρίνη σε μικρές δόσεις. Θεωρούνται αποτελεσματικά αντιπυρετικά, κυρίως όταν ο πυρετός συνοδεύεται από πόνους σε όλο το σώμα (στα κόκαλα και τους μυς).

Μέντα: Βοηθά ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι δερματικοί ερεθισμοί και ο πονοκέφαλος. Έχει την ιδιότητα να «δροσίζει» τον οργανισμό, γεγονός που βοηθά στην πτώση του πυρετού. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθη­τική, επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Ναι ή όχι στο φαγητό, όταν έχουμε πυρετό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό εξαρτάται, έως ένα βαθμό, από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε ο πυρετός. Εάν παρουσιάστηκε μετά από μια μακρά περίοδο έντονης κόπωσης, τότε καλό είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με σούπες (όπως κοτόσουπες και κρεατόσουπες) και χυμούς φρούτων.

Από την άλλη μεριά, εάν ο πυρετός εκδηλώθηκε μετά από μια περίοδο πολλών διατροφικών καταχρήσεων και υπερβολών, τότε ίσως είναι ευεργετικό να μείνουμε για μία ημέρα νηστικοί – άλλωστε, το «ζητάει» ο οργανισμός μας.

Επιπλέον, οι ειδικοί που ασχολούνται με τις φυσικές θεραπείες εξηγούν ότι η ­νηστεία αυτής της μορφής «ενεργοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ­είναι απαραίτητο να πίνουμε άφθονο νερό.

Μπάνιο με αιθέρια έλαια

Το χλιαρό μπάνιο αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Για να το κάνετε ακόμη πιο αποτελεσματικό, γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα τα αιθέρια έλαια που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιπυρετική δράση (4-10 σταγόνες, ανάλογα με το πόσο γεμάτη είναι η μπανιέρα): δεντρολίβανο, μαντζουράνα και μέντα – είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό.

Εάν είστε σε μεγάλη ένταση και θέλετε να χαλαρώσετε, προσθέστε και 4 σταγόνες λεβάντα. Εναλλακτικά, αντί για όλα τα προηγούμενα, μπορείτε να ρίξετε από μία μόνο σταγόνα κανέλα και γαρίφαλο, τα οποία είναι πιο δραστικά.

Μείνετε μέσα στην μπανιέρα για 6-8 λεπτά, σκουπιστείτε, ντυθείτε καλά και πέστε στο κρεβάτι.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024