Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυτεχνείο: Πορεία με αύρες, drones, 5.000 αστυνομικούς και... καταργημένο άσυλο

Πολυτεχνείο: Πορεία με αύρες, drones, 5.000 αστυνομικούς και… καταργημένο άσυλο

Ο σχεδιασμός για την αποτροπή επεισοδίων στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου εξελίσσεται σε άσκηση για πολύ γερά νεύρα, με τους αρμόδιους επιτελείς στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ να μην κρύβουν την ανησυχία τους.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου το απόγευμα της Κυριακής.

Ο σχεδιασμός για την αποτροπή επεισοδίων εξελίσσεται σε άσκηση για πολύ γερά νεύρα, με τους αρμόδιους επιτελείς στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ να μην κρύβουν την ανησυχία τους.

Οι φόβοι τους πηγάζουν κυρίως από το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Η εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ δίπλα στην ΑΣΟΕΕ και άλλων καταλήψεων που είχαν προηγηθεί, η επέμβαση της Αστυνομίας στο αναρχικό στέκι στα υπόγεια του ίδιου πανεπιστημίου και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όπως το γνωρίζαμε, έχουν συσπειρώσει τον αντιεξουσιαστικό χώρο με διάφορες ομάδες να αναζητούν την ευκαιρία για δυναμική απάντηση.

Ήδη στο κέντρο της Αθήνας έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κυρίως περιμετρικά των σημείων που θεωρούνται ως κόκκινες ζώνες όπως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Νομική και Πάντειο.

«Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας

Επίσης ιδιαίτερα μετρά λαμβάνονται σε όλα τα αστυνομικά τμήματα του κέντρου και δημόσια κτίρια που θεωρούνται στόχοι για καταδρομικές επιθέσεις.

Από το μεσημέρι της Κυριακής και με την έναρξη της πορείας θα έχει αναπτυχθεί σε όλο το φάσμα του ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας με τους 5.000 αστυνομικούς, το ελικόπτερο και τα drones της ΕΛ.ΑΣ να δίνουν εικόνα σε ζωντανή μετάδοση στα κέντρα επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου. Ακόμη, με τις Αύρες, τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού που θα βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου να επέμβουν αν χρειαστεί.

Σε συναγερμό θα βρίσκονται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και το ΕΚΑΒ.

Στους 5.000 αστυνομικούς περιλαμβάνεται το σύνολο των δυνάμεων των ΜΑΤ της Αττικής με ενισχύσεις και από την περιφέρεια.

Η αμερικανική πρεσβεία θα βρίσκεται από νωρίς σε αστυνομικό κλοιό με περίπου 20 κλούβες να δημιουργούν φραγμό μπροστά στο κτίριο κατά μήκος της Βασ. Σοφίας.

Ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο των Εξαρχείων;

Κρίσιμη θεωρείται η χρονική στιγμή που θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και θα ξεκινήσει η πορεία.

Είναι η στιγμή που θα διαφανεί ποιος θα αναλάβει τον… έλεγχο των Εξαρχείων. Οι ομάδες αντιεξουσιαστών και μπαχαλάκηδων όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια που οχυρώνονταν περιμετρικά της πλατείας και ξεκινούσαν τα επεισόδια με το που ολοκληρωνόταν η πορεία ή φέτος θα δούμε διαφορετική στάση από την Αστυνομία;

Η κατάργηση του ασύλου

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος έχει καταργηθεί το άσυλο όπως το γνωρίζαμε και πλέον δίνεται η δυνατότητα στις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν άμεσα εντός πανεπιστημιακού χώρου δημιουργεί συνθήκες που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν.

Τα πολεμοφόδια

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες και τις ερευνά η Αστυνομία, ότι ομάδες αναρχικών εφοδιάζουν με «πολεμοφόδια» μπαλκόνια και ταράτσες στις πολυκατοικίες των Εξαρχείων.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το Σάββατο ένοικοι πολυκατοικίας εντόπισαν τσουβάλια γεμάτα πέτρες και μάρμαρα.

Στο μικροσκόπιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν μπει όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ.

Παράλληλα, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και τα drones θα δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ εικόνα σε πραγματικό χρόνο, όπως αναφέρθηκε όχι μόνο από δρόμους αλλά και από τις ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια για ύποπτες κινήσεις.

Πρεμιέρα θα κάνουν και τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας μοτοσυκλετιστών «Δράση», που είναι η συνέχεια της «Δελτα».

Ήδη ο δήμος της Αθήνας έχει απομακρύνει δεκάδες κάδους απορριμμάτων από το κέντρο προκειμένου να μην πυρποληθούν και χρησιμοποιηθούν ως οδοφράγματα ενώ Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών κατέβασε τις ηλεκτρονικές ταμπέλες τηλεματικής στην Πατησίων και άλλες κεντρικές λεωφόρους για τον φόβο βανδαλισμών.

Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος,

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή και από τις 12:00 της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και αύριο Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Κλειστοί θα είναι και τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Στην πορεία και ο Αλέξης Τσίπρας

Το «παρών» στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όντας όπως φαίνεται επικεφαλής του μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την είδηση επιβεβαίωσε και μέσω ανάρτησης του στο Facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται αύριο στην πορεία και θα τεθεί επικεφαλής στο μπλοκ του κόμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024