Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Novartis : Νέα μάχη σήμερα στη Βουλή - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν νέο σκηνικό σύγκρουσης

Novartis : Νέα μάχη σήμερα στη Βουλή – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν νέο σκηνικό σύγκρουσης

Στελέχη από το κυβερνών κόμμα, μετά και προχθεσινές βόμβες που εξαπέλυσε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας κ. Κ. Φρουζής, επιμένουν στα περί σκευωρίας, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στη στάση του περί σκανδάλου

Στα χαρακώματα της Βουλής έχει μεταφερθεί και επίσημα πλέον η υπόθεση της Novartis, με την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδονται σε ένα ακούραστο παιχνίδι πινγκ – πονγκ  μεταξύ “σκευωρίας” και “σκανδάλου”, όπου την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση προβαίνει σε αντιφατικές κινήσεις και κυβιστήσεις, με αιχμή τη στάση της Προανακριτική της Τρίτης. Αξιοσημείωτο είναι δε πως αν και η υπόθεση έχει ξεσπάσει από το 2016 το πολυσυζητημένο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας κ. Κ. Φρουζής καλείται πρώτη φορά να δώσει εξηγήσεις σε ανακριτική διαδικασία.

Στελέχη από το κυβερνών κόμμα, μετά και προχθεσινές βόμβες που εξαπέλυσε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας κ. Κ. Φρουζής, επιμένουν στα περί σκευωρίας, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στη στάση του περί σκανδάλου. Με την κατάθεση του κ. Φρουζή την Τρίτη, φάνηκε, πάντως πως ίσως υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επικράτησε ένα μπάχαλο, αν και η τακτική της αναταραχής είχε μπει στο ψυγείο.

Ο τρόπος που κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη, φανέρωσε αντιφάσεις μεταξύ ισχυρισμών και κινησεων, ενώ ενδεχομένως να φανέρωσε πως υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις για τη στάση του κόμματος στην Προανακριτική.

Οι δύο γραμμές

Καταρχάς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε μακριά, από τη συνεδρίαση, τους κ.κ. Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη,  ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε συμφωνηθεί, να εκπροσωπηθεί μόνον από τον εισηγητή του Σπύρο Λάππα όπου θα μετέφερε το αίτημα εξαίρεσης και άλλων βουλευτών, και στη συνέχεια να αποχωρήσει.

Ο ίδιος, όμως, προέβη σε μία κίνηση έκπληξη, δίνοντας διαστάσεις κωλοτούμπας, καθότι νομιμοποίησε τελικά με την ψήφο του τη διαδικασία που το προηγούμενο διάστημα το κόμμα του χαρακτήριζε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ειδικότερα, τα μέλη του κόμματός του που πριν την έναρξη της συνεδρίασης υποστήριζαν πως «δεν θα μετέχουμε για να μην την νομιμοποιήσουμε», ωστόσο,  ο κ. Λάππας συμμετείχε στην ψηφοφορία για την εξαίρεση των Θ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη και Β Κεγκέρογλου από την επιτροπή.

Ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και η απουσία των βουλευτών του από την εξέταση του κ. Φρουζή, όπου στην αίθουσα παρευρέθηκε μόνο ο κ. Λάππας αν και το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριζε ότι θα κάνει τα πάντα για να εξεταστεί ο κρίσιμος μάρτυρας

Νέα κρίσιμη εξέταση του κ. Κ. Φρουζή

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί θα συνεχιστεί με ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος της εξέτασης του κ. Φρουζή, με ερωτήσεις των βουλευτών, καθώς την Τρίτη,  ο μάρτυς, απλώς έκανε μια πρώτη τοποθέτηση.

Η αποκάλυψη που φέρεται να έκανε χθες ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, Κ. Φρουζής, για μια άτυπη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο 2018, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φρουζής υποστήριξε στα μέλη της προανακριτικής ότι τον Μάιο του 2018 η Ελένη Τουλουπάκη τον κάλεσε για άτυπη συνάντηση κατά την οποία τον απείλησε πως, αν δεν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, τότε θα εξαπολύσει εναντίον του ποινικές διώξεις.

«Συνάντησα την κυρία Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018. Ήθελε να συναντηθούμε άτυπα στην εισαγγελία. Εκεί μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα» υποστήριξε ο κ. Φρουζής για να προσθέσει «Μου είπε «δεν εννοώ να μιλήσετε απλά» δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω αλλά κάτι άλλο». Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι δέχθηκε απειλές προκειμένου να καταστεί «κουκουλοφόρος» μάρτυρας λέγοντας: «μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Τους απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ήταν ένας μοχλός πίεσης»

Ο κ. Φρουζής φέρεται να ανέφερε, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, πως «σας ευχαριστώ που με καλέσατε να καταθέσω μετά από τόσο καιρό. Τα πρώτα δημοσιεύματα ήταν το 2016. Πέρασαν τρία χρόνια και κράτησα μια στάση θεσμική. Απέφυγα την δημοσιότητα.

Ταλαιπωρήθηκα και υφίσταμαι bullying. Δεν ήμουν φαρμακάς» και πρόσθεσε ότι δημοσιεύματα ΜΜΕ που εκείνη την περίοδο ήταν φιλικά προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον παρουσίαζαν «ως τεχνοκράτη που είχε στόχο την επιτυχία της εταιρείας εις βάρος του Δημοσίου ή ως τον «κύριο Novartis» που παρέσυρε πολιτικούς στο διάβα του». Επίσης, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι εως σήμερα έχουν γίνει εξαντλητικοί έλεγχοι στην οικία του αλλά και στα περιουσιακά του στοιχεία χωρίς να προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του ενώ επανέλαβε ότι ποτέ δεν έχει δωροδοκήσει πολιτικούς.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ:  συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Φρουζή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Φρουζή επιλέγουν να λειτουργήσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί και φορούν την κατάθεση του    πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακοβιομηχανίας.

Στελέχη της Κουμουνδούρου, τονίζουν πως η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ αναπαράγουν μαζί με πολλά Μέσα, ως «βόμβα» τα όσα κατέθεσε ο κ. Φρουζής στην Προανακριτική περί πιέσεων από εισαγγελικούς λειτουργούς για να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα. Πέραν του αυτονόητου, υπογραμμίζουν, πως ο κ. Φρουζής είναι κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis και προφανώς δεν θα ισχυριζόταν κάτι που θα τον ενοχοποιούσε.

Καλούν δε να απαντήσουν στο εξής: Εφόσον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ακόμη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι το σκάνδαλο Novartis, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της εταιρείας ο κ. Φρουζής, είναι υπαρκτό αλλά μόνο ως προς το σκέλος που αφορά σε χρηματισμούς γιατρών, τότε τους χρηματισμούς γιατρών ποιος τους ενορχήστρωνε; Επικαλούνται ως θύμα δήθεν «σκευωρίας» τον κ. Φρουζή για το σκέλος που αφορά στους πολιτικούς, αλλά την ίδια ώρα τον εγκαλούν ως υπεύθυνο για το σκάνδαλο Novartis που αφορά σε χρηματισμούς γιατρών;

“Είναι προφανές πως μετά την ποινική δίωξη στον κ. Λοβέρδο και την εκκρεμή δικαστική διερεύνηση για ακόμη δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιλέγουν να λειτουργήσουν ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Φρουζή και των εμπλεκομένων και να ταυτιστούν μαζί του με κάθε κόστος”, αναφέρουν τα ίδια τα στελέχη.

Κύκλωμα, λέει ο Πέτσας

Για ενδείξεις ύπαρξης κυκλώματος που χρησιμοποιούσε δημοσιεύματα για να πιέσει πρόσωπα σε συγκεκριμένες καταθέσεις, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την Τετάρτη, σχολιάζοντας τα όσα φέρεται να δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φρουζής ενώπιον της προανακριτικής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

«Φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που βγαίνουν προς τα έξω, ότι εδώ μιλάμε για ένα κύκλωμα που χρησιμοποιούσε δημοσιεύματα για να προκαλεί το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης για πίεση σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ώστε να τα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες καταθέσεις», τόνισε ο κ. Πέτσας. Για την αίσθηση που προκάλεσε η αποκάλυψη Φρουζή για άτυπη συνάντηση με την κ. Τουλουπάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μάλλον οι μόνοι που ήξεραν ότι θα μέναμε με τον στόμα ανοιχτό, είναι αυτοί που δεν ήθελαν να καταθέσει εδώ και τέσσερα χρόνια». Τόνισε ωστόσο ότι περιμένει την προανακριτική να συνεχίσει ανεπηρέαστη το έργο της και αναμένει το πόρισμά της για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024