Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται σήμερα στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να παραμένει οριακά κάτω από το 1,4%

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται σήμερα στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να παραμένει οριακά κάτω από το 1,4%.

Στο 0,507% έχει αυξηθεί η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Αντιθέτως οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν σήμερα πτωτικά με την δημόσια προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ προς την κινεζική κυβέρνηση, για περαιτέρω αύξηση των δασμών στην περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μία νέα εμπορική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η αισιοδοξία που είχε κυριαρχήσει τις προηγούμενες ημέρες για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, είχε επηρεάσει αρνητικά τα ομόλογα της ευρωζώνης οδηγώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις τους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 5ετές ομόλογο με 11 εκατ.ευρω. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 1,38% από 1,4% χθες έναντι 0,30 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,68% απο 1,64%.

Υποχώρηση του ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1004 δολ. από το επίπεδο των 1,1007 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Τα θετικά στοιχεία από την ευρωζώνη με την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής δεν στήριξαν το ευρώ καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύριο την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ της Γερμανίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Θετικό κλίμα για το δολάριο

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία του Προέδρου της Fed σε επιτροπή οικονομικών του Κογκρέσου. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι θετικό για το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο ευνοείται τόσο από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, όσο και από την εκτίμηση ότι η Fed δεν θα προβεί σε μείωση επιτοκίου αναφοράς στη σύσκεψη του Δεκεμβρίου.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,274%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,336%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,42% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,48%. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1006 δολ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr