Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε αναμμένα κάρβουνα

Σε αναμμένα κάρβουνα

Οι τριβές στις ομάδες των κυβερνητικών και των κοινοβουλευτικών στελεχών που εντείνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, δεν έχουν να κάνουν τόσο με την κυβερνητική ατζέντα όσο με την κατεύθυνση του κόμματος, στην παραταξιακή ευρύτητά του

Υπήρχαν προμηνύματα ότι το σημερινό μπρέκφαστ στο Καβούρι δεν θα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Δεν είναι τόσο ότι το τετράμηνο που μεσολάβησε από την 7η Ιουλίου έχει αναστρέψει καταστάσεις και η κυβέρνηση της ΝΔ αρχίζει πλέον να κινείται στον δικό της κύκλο φθοράς, όσο το ότι το διάστημα αυτό δείχνει αρκετό για να αρχίσουν να δοκιμάζονται οι ισορροπίες ανάμεσα στα κομματικά και κυβερνητικά συστήματα.

Οσοι έχουν δυνατή μύτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μπορούν να αντιληφθούν ότι τη μυρωδιά του εσπρέσο στο πρωινό στο Καβούρι σκέπαζε και η τσίκνα από το αυριανό barbeque στα Διαβατά.

Στη μεγάλη παρέα που προσκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια χαλαρή άσκηση κομματικού διαλογισμού, δεν έχουν όλοι τις ίδιες προτεραιότητες και τον ίδιο σχεδιασμό. Προφανώς, η εξουσία ενώνει, αλλά πλέον κάποιοι στην ομήγυρη είναι υπουργοί και θέλουν να παραμείνουν υπουργοί – και δίπλα τους θα βλέπουν βουλευτές που κρίνουν, σχολιάζουν, διαμαρτύρονται για κινήσεις και επιλογές και, κυρίως, ορέγονται θέσεις. Τα νεύρα είναι τεντωμένα από το χάι-τεκ πρόγραμμα αξιολόγησης που «τρέχουν» ο Γεραπετρίτης με τον Σκέρτσο – κι αυτό το γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για κάποιες διορθωτικές αλλαγές στην αφετηρία της νέας χρονιάς.

Ο πορτοκαλί και ο κόκκινος συναγερμός που μπορεί να ανάψει τις επόμενες εβδομάδες στο «ηλεκτρονικό μπλοκάκι» του Πρωθυπουργού, προεξοφλείται ότι θα προσφέρει την εξήγηση ή ένα βολικό άλλοθι για τις αποφάσεις. Το μεγάλο «αγκάθι» του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού κινητοποιεί ήδη μια μεγάλη ομάδα εμπλεκόμενων υπουργών, ενώ οι διαχρονικά ευαίσθητοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας βρίσκονται υπό παρακολούθηση, καθώς συνδέονται άμεσα με τη λεγόμενη καθημερινότητα. Στα σχολεία και τα νοσοκομεία η κοινή γνώμη μπορεί να βγάλει περισσότερα συμπεράσματα για τα κυβερνητικά αντανακλαστικά, σε σχέση – ας πούμε – με την ταχύτητα στο πρόγραμμα υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου.

Ωστόσο, οι τριβές στις ομάδες των κυβερνητικών και των κοινοβουλευτικών στελεχών που εντείνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, δεν έχουν να κάνουν τόσο με την κυβερνητική ατζέντα όσο με την κατεύθυνση του κόμματος, στην παραταξιακή ευρύτητά του.

Μακριά από τον εκλογικό  ορίζοντα, η συνάντηση της συντηρητικής πλευράς με την κεντρώα, φιλελεύθερη ομάδα που έχει αυξήσει τον ζωτικό χώρο της στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μια ιδεολογική σύζευξη. Από αυτή την οπτική, τα πυρά και τα οχυρωματικά έργα που ακολούθησαν τις δηλώσεις του Κώστα Κυρανάκη για το «πάρτι μίσους» δίπλα στον προσφυγικό καταυλισμό των Διαβατών, μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σε μια κοινοβουλευτική ομάδα με τρεις ντουζίνες νεοεκλεγμένους βουλευτές, θα μπορούσε ο φέρελπις βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθήνας να αναζητεί έναν ρόλο ηγήτορα στην πολυπληθή παροικία τους στα βουλευτικά έδρανα.

Ο ηλικιακός δείκτης, άλλωστε, δεν αποτρέπει πλέον τις φιλοδοξίες στη γενιά των 30+. Ο συνομήλικος Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο ο Κυρανάκης συνυπήρξε στο προεδρείο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκτοξεύθηκε στο πολιτικό στερέωμα της Αυστρίας πριν κλείσει τα 30. Και η δική του σκληροπυρηνική δεξιά ατζέντα, επίσης μπορεί να βάλει πολλούς σε πειρασμό, την ώρα που τα προσφυγικά κύματα δοκιμάζουν την κυβέρνηση. Ο Κυρανάκης ομνύει στην κρεατοφαγία ή εισηγείται επιδόματα μόνον για Ελληνόπουλα, βλέποντας ένα μεγαλύτερο ακροατήριο, το οποίο γνωρίζει καλά ότι δεν θέλει να βάλει απέναντι η ΝΔ και η κομματική ηγεσία.

Ωστόσο, η χθεσινή αντίδραση του Γιώργου Κουμουτσάκου – «Ούτε με σουβλάκια, ούτε με μπίρες, ούτε με κοψίδια ασκείται μεταναστευτική πολιτική. Προσυπογράφω όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, οι γραφικότητες πρέπει να τελειώσουν…» – φανερώνει ότι μια μάχη ίσως έχει μόλις ξεκινήσει. Αυτό προφανώς θέλει να προλάβει και να ελέγξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωινή σύναξη στο Καβούρι, όπως και με το τηλεφώνημα στον Κυρανάκη για σιγή ιχθύος μέχρι νεωτέρας. Η κρεατοφαγία δεν πρέπει να ξεφύγει από τα όρια των Διαβατών…

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024