Οι γονείς στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να χαίρονται καθώς εδώ και λίγο καιρό ένα παλιό λεωφορείο έχει μετατραπεί σε ένα πολύ πρωτότυπο κέντρο διατροφικής εκπαίδευσης.

Σχεδιασμένο από το Tessellate Studio, το Mobile Food Lab, είναι ένας κινητός μαθησιακός χώρος στο οποίο μικρά παιδιά να μπορούν να εκπαιδευτούν σε θέματα διατροφικής επιστήμης, από καλύτερες διατροφικές συνήθειες μέχρι κηπευτική σε αστικό περιβάλλον. Το Mobile Food Lab διαθέτει θερμοκήπιο, εργαστήριο, ακόμη και εκθεσιακό χώρο έργων τέχνης.

Ο κινητός μαθησιακός χώρος για βιώσιμη διατροφική εκπαίδευση, ο οποίος όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πήρε σάρκα και οστά χάρη στη συνεργασία του Tessellate Studio και του Reed Foundation, μπορεί να δέχεται έως και 30 μαθητές τη φορά.

Τρεις ζώνες εκπαίδευσης

Το  Mobile Food Lab είναι χωρισμένο σε τρεις εκπαιδευτικές ζώνες:

Η πρώτη «The Social Zone» αποτελείται από φεγγίτες στην οροφή και σκοινιά, συνολικού μήκους 1.220 μέτρων, που κρέμονται από ψηλά, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα καταφύγιο-φωλιά για να διευκολύνει συζήτηση και brainstorming.

Η επόμενη ζώνη είναι αφιερωμένη στο μαγείρεμα και αποτελείται από έναν πλούσιο κήπο με χρήση υδροπονικής. Εδώ, οι μαθητές εκπαιδεύονται στις λεπτομέρειες της κηπευτικής σε αστικό περιβάλλον και ετοιμάζουν φαγητό, χρησιμοποιώντας τα μάτια της κουζίνας, τον νεροχύτη και τον πάγκο για κοπή υλικών.

Πιο πέρα, οι μαθητές βρίσκονται σε έναν διασκεδαστικό χώρο διατροφικής επιστήμης, με ψηφιακά μικροσκόπια, LCD μόνιτορ, δοκιμαστικούς σωλήνες για βότανα και έναν «Χάρτη Γεύσεων» για να έλθουν σε επαφή με την επιστήμη της γεύσης.

Στο βάθος αυτού του κινητού εργαστηρίου, σε μια μικρή κόγχη, είναι ο χώρος τέχνης. Σε αυτόν, δύο αναδιπλούμενα καρότσια μπορούν να αποσπαστούν από το λεωφορείο για να δώσουν επιπλέον χώρο για δραστηριότητες τέχνης και τεχνουργίας.

Οι άνθρωποι του Tessellate Studio τονίζουν ότι το λεωφορείο σχεδιάστηκε για να «βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με την τροφή, αξιοποιώντας την εγγενή περιέργειά τους μέσω μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας οσμής, όρασης, αφής και γεύσης».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Mobile Food Lab διευκολύνει τη βιώσιμη διατροφική εκπαίδευση σε μια σειρά τοποθεσιών στην Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, πάρκων και δημόσιων εκδηλώσεων.

 

Γράψτε το σχόλιο σας