Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεμάχιο 7 : Νέες παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία, μετά την υποχώρηση TOTAL και ENI

Τεμάχιο 7 : Νέες παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία, μετά την υποχώρηση TOTAL και ENI

Στη συνήθη τακτική της να προκαλεί με παράνομες ενέργειες και στη συνέχεια να το διαφημίζει προχωρά για μια ακόμα φορά η Τουρκία

Στη συνήθη τακτική της να προκαλεί με παράνομες ενέργειες και στη συνέχεια να το διαφημίζει προχωρά για μια ακόμα φορά η Τουρκία.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η πρόκληση έχει μεγαλύτερη σημασία, αφού γίνεται στο Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για μια περιοχή που είχε βρεθεί στο επίκεντρο των ειδήσεων μετά τη φερόμενη οπισθοχώρηση των εταιριών TOTAL και ENI, οι οποίες αναδιοργάνωσαν το πλάνο τους και θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις εκτός κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, με το βίντεο που δημοσιεύει η τουρκική ιστοσελίδα A Haber, επιβεβαιώνει τις χθεσινές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι το «Γιαβούζ» ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες τη γεώτρησή του στο σημείο «Μόρφου-1» στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, το γεωτρύπανο έφθασε σε βάθος 5.500 μέτρων.

Μάλιστα, το εν λόγω βίντεο αποτελεί και μια έμμεση απάντηση στις δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφορικά με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα για τις γεωτρήσεις των πλωτών γεωτρυπάνων στην κυπριακή ΑΟΖ είπε πως είναι παράνομες και πως εάν συμπεριλάβει η Άγκυρα και περιοχές που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ θα το θεωρήσουν οι ΗΠΑ «ζημιογόνο και προκλητικό»

Βέβαια, όχι πως χρειαζόταν το συγκεκριμένο βίντεο, αφού -σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ- η Άγκυρα δεν φαίνεται να δίνει σημασία στις αμερικανικές ενστάσεις. Έχει συνηθίσει άλλωστε να τις διαχειρίζεται εύκολα.

Κανονικά συνεχίζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου

Παράλληλα, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά, διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία τους –και μέσα από το in.gr-, τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα μέλη της κυβέρνησης, αποκρούοντας οποιεσδήποτε αναφορές περί οπισθοχώρησης της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ.

Προς επίρρωση των παραπάνω ήρθε και η είδηση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος», του Τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία σύμφωνα με την εταιρία θα πραγματοποιηθεί το 2020.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κ. Μπάγκλεϊ ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για το 15ο Συνέδριο του Economist στο οποίο ήταν ομιλητής, είχε συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τους οποίους ενημέρωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες φυσικού αερίου στον «Γλαύκο», που υπολογίζονται ανάμεσα στα 5-8 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να βοηθήσει την εταιρεία να αποφασίσει αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευσή του. Το κοίτασμα αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο τεμάχιο 10 δραστηριοποιείται η κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας σε γεωτρητικό βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος 2.063 μέτρων.

Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Λακκοτρύπης στο in.gr: Το ενεργειακό μας πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά

«Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά» είχε δηλώσει προς ημερών, μιλώντας στο in.gr, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά την αναταραχή που είχε προκαλέσει η είδηση της φερόμενης αναδιαμόρφωσης του αρχικού προγραμματισμού της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ, όσον αφορά την έναρξη των γεωτρήσεων τους από το τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, λόγω των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην περιοχή.

Η είδηση έσκασε ως… κεραυνός εν αιθρία, με πολλούς να κάνουν λόγο για οπισθοχώρηση των εταιριών, κάνοντας πίσω λόγω των τουρκικών επιθετικών προκλήσεων.

Αυτή την άποψη δεν υιοθετεί σε καμία περίπτωση το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς στελέχη του δηλώνουν  ότι ουδέποτε είχαν δηλώσει TOTAL και ΕΝΙ ότι θα ξεκινήσουν τις νέες έρευνες τους από το «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου σημείωναν, δε, ότι οι έρευνες της κοινοπραξίας Total και ENI προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό του προγραμματισμό και θα αρχίσουν από εκεί όπου κρίνουν καλύτερο όσον αφορά τις πιθανότητες για αποτέλεσμα, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση ή αναβολή και δεν τίθενται θέματα ασφάλειας για το Τεμάχιο 7.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι και στο σύνολο σχεδόν των προηγούμενων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η έναρξη τους δεν συνέπεσε ποτέ με την υπογραφή, καθώς στην πλειοψηφία τους υπήρχε αναμονή τουλάχιστον ενός έτους, για λόγους που αφορούν την προετοιμασία.

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024