Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί διατύπωση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, στην κατεύθυνση να επεκταθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα η δίωξη κατ΄έγκληση στην κακουργηματική απιστία, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Στόχος είναι να αποφευχθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή η δίωξη κατ΄έγκληση για κακουργηματική απιστία έχει περιοριστεί στα τραπεζικά στελέχη, για υποθέσεις δανείων που εγκρίνουν ή που έχουν εγκρίνει. Έτσι, εφεξής για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (που χορηγούν δάνεια) απαιτείται η προηγούμενη έγκληση. Δηλαδή, απαιτείται ο θιγόμενος (η τράπεζα) να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους. Στις προωθούμενες διατάξεις έχει περιληφθεί μεταβατική διάταξη, η οποία ορίζει ότι εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως, με αντικείμενο πράξεις απιστίας, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση, δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ότι επιθυμεί την πρόοδό τους.

«Aυτή τη στιγμή, εδώ που βρισκόμαστε, τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να υπογράψουν ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να είμαστε καθαροί. Το μόνο το οποίο μπορεί να γίνει είναι να πηγαίνουν τα δάνεια όπως είναι στα funds, με αυτό το γνωστό ποσοστό αγοράς, πώλησης και βεβαίως, να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης όλοι οι συμπολίτες μας, είτε αυτό αφορά σε επαγγελματική δραστηριότητα είτε σε ιδιοκτησία. Θέλουμε να υπάρχει δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να διαπραγματεύονται τα κόκκινα δάνεια, ενδεχομένως απευθείας με τους οφειλέτες; Θέλουμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας ή δεν θέλουμε; Πρέπει να το απαντήσουμε αυτό», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κάνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση και δεν την έκανε για να μην καταρρεύσει το αφήγημα περί των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων, παρά τα δύο χρόνια της Εξεταστικής Επιτροπής. Θα γίνουμε επιτέλους ειλικρινείς μεταξύ μας; Ή θα κάνουμε όλοι ένα βήμα προκειμένου να απελευθερώσουμε την οικονομία, να δώσουμε τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να δώσει δάνεια, να δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουν οι θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα κόκκινα δάνεια, είτε με κουρέματα είτε με συγκεκριμένες ρυθμίσεις ή διαφορετικά τα κόκκινα δάνεια να περάσουν μόνιμα στα funds;».

Η πλευρά των φορέων

Είχε προηγηθεί η διαδικασία της ακρόασης φορέων, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της κατ’ έγκληση διώξεως του οικονομικού αδικήματος της απιστίας, η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες, από κοινού με άλλες 128 τράπεζες του ευρωπαϊκού χώρου, εποπτεύονται σε τοπικό επίπεδο από την Τράπεζα της Ελλάδας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον SSM και με βάση τις κατευθυντήριες Οδηγίες, οι ρυθμίσεις και οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών είναι απόλυτα συμβατές με όσα ο επόπτης επιτάσσει. «Δεν γνωρίζω άλλα νομικά πρόσωπα τόσο αυστηρά εποπτευόμενα όπως οι τράπεζες, δεδομένων ότι εποπτεύονται επιπλέον από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», είπε η κ. Απαλαγάκη και πρόσθεσε: «Μετά από 69 χρόνια αυτεπάγγελτης δίωξης της απιστίας δεν έχω διαβάσει πολλές δικαστικές αποφάσεις οι οποίες καταδικάζουν στελέχη για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, σχολιάζοντας τη θέση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επικαλέστηκε τις καταθέσεις επιθεωρητών του Εποπτικού Τμήματος της ΤτΕ στην εξεταστική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ότι για πολλά χρόνια παραβιάζονταν συστηματικά και οι πιστοληπτικοί και οι πιστοδοτικοί κανόνες.

«Να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή νομική βάση»

«Δεν νομίζω ότι είναι ασφαλές να διατηρούμε μια διάταξη ξεπερασμένη, μόνο και μόνο για να σώσουμε το 1,8 ερευνόμενα δάνεια προς συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων. Αντίθετα, το μυαλό μας και η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένα σε αυτό που λέμε γενικότερο καλό και το γενικότερο καλό είναι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή νομική βάση», επέμεινε η Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

«Πριν από λίγες ημέρες αθωώθηκε ο Ψυχάρης, διότι ικανοποίησε σε ποσοστά 95% το χρέος των 50 εκατομμυρίων, με τη μεταβίβαση των ακινήτων στο Πόρτο Χέλι. Αν δεν υπήρχε αυτεπάγγελτη δίωξη δεν θα έπαιρνε τίποτα», σχολίασε ο Σπύρος Λάππας.

«Χρήζει βελτιώσεων»

«Δεν συνηθίζεται, τουλάχιστον, σε θεωρητικό, δογματικό επίπεδο να υπάρχουν εντός ή εκτός, φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα. Κατανοώ την επιχειρηματολογία και από την Ένωση Ελλήνων Τραπεζών και όποιον θεωρεί ορθή την πρόβλεψη αυτή, αλλά θα μπορούσα να ακούσω αντίστοιχη επιχειρηματολογία για πολλά άλλα νομικά πρόσωπα. Αν μη τι άλλο, θεωρώ ότι χρήζει βελτιώσεων, έστω και σε θετική κατεύθυνση και θα μπορούσε να υποστηριχθεί, επίσης πολύ καλύτερα, σε επίπεδο Αιτιολογικής Έκθεσης, που θεωρώ ότι και εκεί χωρεί παρέμβαση και θα μπορούσε να υποστηρίξει, αν μη τι άλλο, καλύτερα τη σκοπιμότητα, αν τελικά επιλεγεί αυτή η διατύπωση, την οποία καλείται να επιτελέσει», είπε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e Θέμις.

«Αναρωτιέμαι εάν θα μπορούμε να περιμένουμε την κατ’ έγκληση δίωξη κάποιων που ήταν μέσα στον ίδιο φορέα, στον ίδιο χώρο, στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα. Πιστεύω ότι θα είναι θέμα περισσότερο μιας συναλλαγής», ανέφερε ο Γιώργος Σταματογιάννης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος στην ακρόαση εκπροσώπησε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και επισήμανε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τη «δεσπόζουσα θέση που έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον οικονομικό χώρο».

«Με τη μολότοφ στην πλάτη»

Ο κ. Τσιάρας σχολίασε την στάση των κομμάτων, ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, στις διατάξεις για την τρομοκρατία.

«Δεν σας άκουσα να λέτε κάτι θετικό για το γεγονός ότι η παραβίαση δικαστικής απόφασης πλέον έχει ποινή μεγαλύτερη από αυτή που είχε. Η παραβίαση δικαστικής απόφασης δεν πρέπει να τιμωρείται; Δεν σας άκουσα να λέτε κάτι για το γεγονός, ότι δίνουμε τις πραγματικές αρμοδιότητες στον εισαγγελέα Διαφθοράς. Είναι απαίτηση από τους διεθνείς οργανισμούς. Εγώ δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι η ίδια η δημοκρατία η οποία πολλές φορές μας δημιουργεί τη δυνατότητα να έχουμε διαφορετική προσέγγιση για συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά πείτε μου, αυτός που έχει μια βόμβα μολότοφ στο σακίδιο του, τι την θέλει; Βόλτα θα κάνει με τη βόμβα μολότοφ; Δηλαδή, ο έμπορος ναρκωτικών που έχει μαζί του μια τσάντα με ναρκωτικά, βόλτα τα κάνει; Βόλτα τα κάνει κ. Λάππα; Για να καταλάβουμε το γίνεται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε: «Αν θέλετε να ξεχάσετε γεγονότα που πλήττουν την ελληνική πολιτεία και την ίδια τη δημοκρατία, θυμηθείτε τουλάχιστον τη Μαρφίν. Οι Έλληνες δεν το ξεχνάνε. Πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε μια σειρά σε ορισμένα ζητήματα».

Είχε προηγηθεί ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. «Να αναφερθούμε στην πιο εμβληματική διάταξη των τροπολογιών σας, που είναι το άρθρο 187, για τις τρομοκρατικές πράξεις και την τρομοκρατική οργάνωση. Σας είπα πριν, ότι το δικαιοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα του ποινικού κώδικα, δεν επιτρέπει καν σαν σκέψη, να πάμε σε τυποποίηση εγκλημάτων που μπορεί να αναφέρονται στο φρόνημα, στην σκέψη, στην πρόθεση. Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία βόμβα μολότοφ στην πλάτη. Το ταξίδι, δεν έχει αποδειχθεί πλέον δικαστικά και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση πανευρωπαϊκά να αποδειχθεί ότι το ταξίδι εντάσσεται μέσα στα πλαίσια τρομοκρατικής απειλής, εκτέλεσης τρομοκρατικής πράξης», είχε δηλώσει ο κ. Λάππας.

Κοινωφελής εργασία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι, σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα, το υπουργείο θα είναι έτοιμο, με συγκεκριμένο προγραμματισμό και δομές να επαναφέρει την ποινή της κοινωφελούς εργασίας και ως βασική και ως εναλλακτική ποινή. «Η αναστολή της κοινωφελούς εργασίας αφορά στην καλύτερη οργάνωση. Δεν είμαστε ούτε εναντίον, ούτε πρόκειται να την καταργήσουμε ως πραγματική ποινή», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει μεγάλο κομμάτι περιπτώσεων, με μοναδική ποινή την κοινωφελή εργασία.

«Σήμερα βλέπουμε ότι η κοινωφελής εργασία ως ποινή, δεν εκτίεται σε μεγάλο βαθμό. Και επειδή πλέον θα μιλάμε για μεγάλο αριθμό περιστατικών, με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, γι΄αυτό πρέπει να οργανωθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζήτησα από τον κ. Πατούλη να έχει εκτεταμένη επικοινωνία με όλους τους Δήμους της χώρας, ούτως ώστε να καταγράψουμε τις πραγματικές δυνατότητες θέσεων υποδοχής για κοινωφελή εργασία και να εξετάσουμε την περίπτωση, αν θα μπορεί η κοινωφελής εργασία να εκτίεται, ενδεχομένως και σε άλλους φορείς. Πρέπει επίσης, πέραν του τοπικού εισαγγελέα, να υπάρχει πραγματικός μηχανισμός που να διαπιστώνει ότι η ποινή εκτίεται. Πιστεύουμε ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη δουλειά. Εξάλλου, οι ποινές που εκτελούνται ήδη με κοινωφελή εργασία, θα συνεχιστούν», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Γράψτε το σχόλιό σας