Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία αποσύρεται περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας που είχε συνάψει το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις του στο Φορντό, το οποίο βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, οι οποίες είχαν παγώσει όταν τέθηκε σε ισχύ η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία είχε συναφθεί το 2015 στη Βιέννη, σημείωσε ο ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική δημόσια τηλεόραση.

Ωστόσο, όλα τα βήματα που κάνει το Ιράν όσον αφορά τον περιορισμό των δεσμεύσεών του που απορρέουν από την πυρηνική αυτή συμφωνία είναι αναστρέψιμα και η Τεχεράνη θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας αυτής, όταν κάνουν το ίδιο οι υπόλοιποι υπογράφοντες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ροχανί.

Βάσει της διεθνούς συμφωνίας, υπενθύμισε ο Ροχανί στην ομιλία του αυτήν, το Ιράν διαθέτει στο Φορντό 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης πρώτης γενιάς IR-1, που επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς όμως να γίνεται έγχυση αερίου σε αυτές.

«Από αύριο θα αρχίσουμε την έγχυση αερίου (ουράνιο σε αέρια μορφή) στο Φορντό» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από τις συσκευές αυτές.

«Γνωρίζουμε την ευαισθησία τους όσον αφορά το Φορντό. Όσον αφορά αυτές τις συσκευές φυγοκέντρησης, τη γνωρίζουμε. Αλλά την ίδια ώρα, όταν αυτοί τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, θα κόψουμε ξανά το αέριο (…) Επομένως, είναι δυνατό να αναστραφεί το βήμα αυτό» σημείωσε ο Ροχανί και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε μονομερώς να δεχόμαστε εμείς να τηρούμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας και αυτοί να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις».

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε σε λειτουργία μια νέα παρτίδα προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε μια περαιτέρω απομάκρυνσή του από τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία.

Η Τεχεράνη άρχισε το Μάιο να περιορίζει την τήρηση κάποιων δεσμεύσεών της βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε αντίποινα για την απόφαση πέρσι της Ουάσινγκτον να καταγγείλει το κείμενο αυτό, να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να επιβάλει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, οι οποίες έχουν πλήξει τις δικές της εξαγωγές πετρελαίου.

Η περαιτέρω απόσυρση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις υποχρεώσεις της περιπλέκει τις πιθανότητες να διασωθεί η συμφωνία αυτή με τις ευρωπαϊκές χώρες που την έχουν υπογράψει, οι οποίες έχουν επικρίνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόσυρσή του από αυτήν.

Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει αφήσει κάποιο περιθώριο στη διπλωματία, λέγοντας ότι είναι δυνατό να γίνουν συνομιλίες, αν η Ουάσινγκτον άρει όλες τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει και επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία.

Το Ιράν πρέπει να μπορεί να πωλεί το πετρέλαιό του και να χρησιμοποιεί το τραπεζικό του σύστημα χωρίς περιορισμούς, σημείωσε τέλος ο πρόεδρος Ροχανί.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο