Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι απαντά η κυπριακή κυβέρνηση για την «οπισθοχώρηση» ΕΝΙ και TOTAL από το τεμάχιο 7

Τι απαντά η κυπριακή κυβέρνηση για την «οπισθοχώρηση» ΕΝΙ και TOTAL από το τεμάχιο 7

Ανησυχία, καθώς και πάμπολλα ερωτήματα έχει εγείρει η αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ, οι οποίες δεν θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις από το Τεμάχιο 7 της Κύπρου, όπως είχε γίνει γνωστό

Ανησυχία, καθώς και πάμπολλα ερωτήματα εγείρει η αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ, οι οποίες τελικά δεν θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις από το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως είχε γίνει γνωστό.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η γεώτρηση δεν θα ξεκινήσει από το συγκεκριμένο τεμάχιο, αλλά από γειτονικό οικόπεδο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.

Πολλοί κάνουν λόγο για υποχώρηση της κοινοπραξίας, η οποία σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας.

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές7

Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το κυπριακό Economy Today, η κοινοπραξία ουδέποτε είχε επισημοποιήσει πρόθεση να ξεκινήσει τις νέες έρευνες από το Τεμάχιο 7.

«Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις νέες τις έρευνες από το σημείο ή τα σημεία που κρίνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα» ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την πάγια πρακτική των εταιρειών δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι στόχοι.

Όπως καταλήγει ίδια πηγή, σε καμία περίπτωση δεν εγείρονται ζητήματα ασφαλείας για το Τεμάχιο 7.

Οι απειλές τις Άγκυρας

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Αγκυρα είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες TOTAL και ENI ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7, το οποίο μάλιστα έλεγε ότι ανήκει σε… εκείνους.

«Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα, μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε τότε η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας» συμπλήρωνε η ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ «συμβούλευε» δε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην προβούν σε καμία δραστηριότητα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας «εμπιστευόμενες άκυρες άδειες» που εκδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024