Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες τουρκικές προκλήσεις - Οι παράνομες Navtex, η «γαλάζια πατρίδα» και οι απειλές για Κύπρο

Νέες τουρκικές προκλήσεις – Οι παράνομες Navtex, η «γαλάζια πατρίδα» και οι απειλές για Κύπρο

Οι νέες ακραίες προκλήσεις έρχονται την ώρα που η Τουρκία φαίνεται να πήρε αυτό που ήθελε στη βορειοανατολική Συρία απ΄ όπου εκδιώχθηκαν μετά την στρατιωτική επιχείρηση και τις εκκαθαρίσεις χιλιάδες Κούρδοι

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες«, οι απειλές και οι ανυπόστατες καταγγελίες κατά της Ελλάδας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ξεπερνά κάθε όριο λέγοντας ότι ότι «η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε και έστελνε στην Τουρκία με τη βία τραυματισμένους πρόσφυγες».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας επαναφέρει τα περί «γαλάζιας πατρίδας» ενώ η Τουρκία εξέδωσε χθες, δυο ακόμη παράνομες Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ ανοίγοντας για μία ακόμη φορά πολλά μέτωπα.

Οι νέες ακραίες προκλήσεις έρχονται την ώρα που η Τουρκία φαίνεται να πήρε αυτό που ήθελε στη βορειοανατολική Συρία απ΄ όπου εκδιώχθηκαν μετά την στρατιωτική επιχείρηση και τις εκκαθαρίσεις χιλιάδες Κούρδοι.

Η τουρκική πλευρά θέλει να διατηρήσει στο κόκκινο της σχέσεις με την Ελλάδα, εκτοξεύοντας καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων από τη χώρα μας.

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τουρκία

Σκληρή απάντηση στην Τουρκία και σε όλα όσα κατήγγειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα δέχεται ασύμμετρες  ροές προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη διάρκεια της 4ης Ευρώ – αραβικής Συνόδου.

«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων» σημείωσε ακόμη για να προσθέσει με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες:

«Πρέπει να πω ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο.

Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα».

Την ώρα που οι προσφυγικές ροές φθάνουν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου με αμείωτη ένταση, ο κ. Τσαβούσογλου ξεπέρασε κάθε όριο λέγοντας: «η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό  ΥΠΕΞ δεν άργησε να απαντήσει στις ακραίες προκλήσεις «περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων».

«Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές» αναφέρει το ΥΠΕΞ για να προσθέσει:

«Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού. Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».

Επαναφέρουν τη «γαλάζια πατρίδα»

Η Τουρκία όμως δεν έμεινε στις προκλήσεις Τσαβούσογλου. Τη «σκυτάλη» πήρε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος στο μήνυμά του για την επέτειο της ίδρυσης του τουρκικού κράτους αναφέρθηκε και πάλι στα περί «γαλάζιας πατρίδας».

«Η πατρίδα μας, η γαλάζια πατρίδα μας, οι αιθέρες μας και τα 82 εκατ. πολίτες μας συνεχίζουν αδιάλειπτα, με πείσμα και αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους απειλή και κίνδυνο κατά της ηρεμίας και ευημερίας μας», δήλωσε ο κ. Ακάρ.
Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της προάσπισης των δικαιωμάτων των «Κύπριων αδελφών» στα Κατεχόμενα.
«Παράλληλα με τις μάχες μας κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, προασπίζουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και των γύρω περιοχών.
Ως εγγυήτρια χώρα και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κύπριων αδελφών μας», είπε.

Νέες παράνομες Navtex

Όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έρχονται λίγες ώρες μετά τις δύο παράνομες Navtex που εξέδωσε χθες, η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία, εξέδωσε χθες δύο παράτυπες Navtex (στον χάρτη με κόκκινο χρώμα). Με την πρώτη, «δεσμεύει» περιοχή εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται κοντά στο γεωτρύπανο «Πορθητής», για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού αύριο Τετάρτη.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω γεωτρύπανο, έχει ολοκληρώσει την προσπάθειά του στον δεύτερο στόχο δυτικά της Πάφου και αναμένεται ότι τα επόμενα 24ωρα θα μετακινηθεί.
Με δεύτερη παράτυπη Navtex, η Τουρκία «δέσμευσε» και δεύτερη περιοχή, επίσης στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των τεμαχίων 1,2,6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, που φτάνει μέχρι το σημείο που βρίσκεται το γεωτρύπανο «Yavuz».

Η απάντηση της Κύπρου

Η Κύπρος πάντως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια καθώς απάντησε με την έκδοση δύο Navtex, για πολυεθνικές ασκήσεις σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις εκ των οποίων η πρώτη δυτικά της Κύπρου και η δεύτερη νοτιοανατολικά της Κύπρου.
Η πρώτη, αφορά πολυεθνικές ασκήσεις για τις 6,11,13,14 και 16 Νοεμβρίου η περιοχή που δεσμεύτηκε και πλησιάζει σχεδόν στην περιοχή που ενεργεί παράνομα ο «Πορθητής».
Η δεύτερη Navtex, αφορά μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα τεμάχια 2,3 και 13 και επικαλύπτει και τον στόχο «Σουπιά», όπου τον Φεβρουάριο του 2017 η Τουρκία με φρεγάδες εμπόδισε το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ να πραγματοποιήσει γεώτρηση. Σήμερα στα δικαιώματα του εν λόγω τεμαχίου έχει εισέλθει και η γαλλική TOTAL.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming στις 19:00 την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 3ο τελικό της Volley League Γυναικών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024