Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι καφενόβιοι ρατσιστές, οι πρόσφυγες και το... «δεξιότερα Κουροπάτκιν»

Οι καφενόβιοι ρατσιστές, οι πρόσφυγες και το… «δεξιότερα Κουροπάτκιν»

Κάποιες ακραίες μειοψηφίες προσπαθούν να σπρώξουν την κυβέρνηση σε ακραίες λύσεις. Ξεχνώντας τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη και βάζοντας μπροστά το μίσος, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία

Μια πολύ γνωστή φράση που έχει μείνει στην ιστορία είναι αυτή που λέει: «Δεξιότερα Κουροπάτκιν».

Και για τους μη γνωρίζοντες τι ακριβώς έχει γίνει και τι σημαίνει αυτή η φράση να θυμίσω ότι ο Κουροπάτκιν ήταν στρατηγός του ρωσικού στρατού στον πόλεμο με την Ιαπωνία το 1904.

Υπήρχε, λοιπόν, η ιστορία που έλεγε ότι οι Ελληνες εκείνης της εποχής, καθήμενοι στα καφενεία και πίνοντας τον… τούρκικο καφέ τους, έδιναν οδηγίες (ορμήνιες που λένε και στην επαρχία) στον Κουροπάτκιν.

Του έλεγαν να κινήσει τα στρατεύματά του δεξιότερα για να αποφύγει τους Ιάπωνες.

Εν τέλει ο ρώσος στρατηγός ηττήθηκε και οι Ελληνες «πανηγύριζαν» γιατί ο Κουροπάτκιν δεν άκουσε τους «στρατηγούς» του καφενείου κι έχασε τη μάχη.

Η φράση «δεξιότερα Κουροπάτκιν» έμεινε για να χαρακτηρίζει όλους εκείνους τους καφενόβιους που δίνουν οδηγίες χωρίς να ξέρουν τι τους γίνεται.

Δυστυχώς, με την «εισβολή» των social media στη ζωή μας η υπόθεση του προσφυγικού – μεταναστευτικού (όπως και κάθε άλλου καυτού θέματος βεβαίως), έχει γίνει βορά στις ορέξεις του κάθε ακραίου, ρατσιστή, φασίστα που βγάζει τη χολή του.

Πολλές φορές το κάνει με ονοματεπώνυμο, άλλες κρυβόμενος πίσω από την ανωνυμία που του δίνει το διαδίκτυο.

Η ευκολία του μίσους

Και δυστυχώς η άποψη αυτών των ανθρώπων κυριαρχεί. Είναι η ευκολία της καταγγελίας, η άνεση που υπάρχει στη διάχυση του μίσους, η δυνατότητα που δίνεται να επηρεαστεί η κοινή γνώμη από ακροδεξιές, απάνθρωπες τις περισσότερες φορές, κραυγές.

Όταν, λοιπόν στα media κυριαρχεί το μίσος είναι επόμενο να βλέπουμε την ακροδεξιά να βγάζει ξανά το κεφάλι από το αυγό της.

Και θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά «αγανακτισμένους» πολίτες να κυνηγούν πρόσφυγες και μετανάστες, τους ακροδεξιούς «Ιερολοχίτες» να κάνουν πορεία στη Θεσσαλονίκη κατά των «λάθρο» ή ακόμη και άγνωστους που θα βεβηλώνουν το μνημείο του ΕΛΑΣ γι’ αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για να απελευθερωθεί η συμπρωτεύουσα.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η φράση – ντροπή για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι αυτή που ξεστόμισαν καμιά 50αριά κάτοικοι των Γιαννιτσών που χτυπούσαν το λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες φωνάζοντας «ουστ, ζώα, φύγετε από εδώ».

Οποιος έχει ζώα ή τα αγαπάει, ακόμη και γι’ αυτά η υποτιμητική φράση είναι ντροπιαστική.

Πολλώ δε μάλλον που εδώ έχουμε να κάνουμε με οικογένειες οι οποίες ξεριζώθηκαν από την πατρίδα του, είτε λόγω πολέμου είτε λόγω ανέχειας.

Γιατί είναι ντροπή

Και θα είναι μια φράση – ντροπή για την Ελλάδα εφόσον επικρατήσει το μίσος, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που επιχειρούν να διασπείρουν οι «καφενόβιοι» των media.

Οσοι για παράδειγμα χαρακτηρίζουν συλλήβδην τους ξένους που έχουν έρθει στην Ελλάδα ως «λάθρο», έναν όρο επίσης ντροπιαστικό για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Οσοι ακόμη λένε ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι όλοι τους βιαστές, τζιχαντιστές, κλέφτες και δολοφόνοι.

Οσοι τέλος, καθήμενοι στη βολή του καφενείου τους προτρέπουν την κυβέρνηση να πάει… δεξιότερα και ει δυνατόν να βουλιάξει καμιά βάρκα στο Αιγαίο, να πνιγούν καμιά 50αριά «ζώα» ώστε να μην ξανάρθουν άλλοι στην «καθαρή» Ελλαδίτσα τους.

Διαβάστε επίσης: Γιαννιτσά : Αντιδράσεις κατά την άφιξη λεωφορείου με πρόσφυγες

Η χώρα μπαίνει σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς, οι αντιδράσεις των «καφενόβιων» που θέλουν να πνίγονται τα νησιά από ξένους αρκεί να μην έρθουν στη δική τους αυλή, θα αυξάνεται.

Και θα αυξάνεται γιατί επικρατεί το μίσος και ξεχνιέται ο ανθρωπισμός, η φιλοξενία, η αλληλεγγύη, η διάθεση για προσφορά.

Ο Μεσοπόλεμος είναι εδώ

Θα επικρατούν κάτι απίθανοι τύποι που εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν φασίστες από τη στιγμή που μιλούν επί παντός του επιστητού θυμίζοντας εποχές του Μεσοπολέμου και καταστάσεις που οδήγησαν στον αυταρχισμό, τον εθνικισμό και τελικά στην επικράτηση του ναζισμού που αιματοκύλισε τον πλανήτη.

Κι ελπίζουμε η οικονομική και αξιακή κρίση που περάσαμε (και περνάμε) να μην είναι το πρελούδιο μιας γενικότερης στροφής της ελληνικής κοινωνίας προς τα άκρα.

Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι «κινδυνεύει η Ελλάδα από αφανισμό», ότι «οι ισλαμιστές εισβάλλουν και θα κλέψουν τα σπίτια μας και θα βιάσουν τις γυναίκες μας».

Τα ίδια που έλεγαν κάποτε και για τους κομμουνιστές…

Ναι, οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, να ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα, να απαιτούν από την Πολιτεία ενημέρωση.

Αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να θεωρούνται πολίτες α’ κατηγορίας σε σχέση με τους νησιώτες. Η κατανομή προσφύγων και μεταναστών πρέπει να γίνει και θα γίνει, όσο κι αν αντιδρά μια οικτρή μειοψηφία που, όμως, μπορεί να επιβάλει τις ακραίες θέσεις της.

Μην ξεχνάμε ότι ο χρυσαυγιτισμός ως άθλια, παρείσακτη μειοψηφία ξεκίνησε…

Μην ακούσει τους ακραίους

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρέπει να ακούσει τις φωνές που της λένε «δεξιότερα». Δεν πρέπει να ακούσει τους καφενόβιους ακροδεξιούς ή τους δημάρχους που ξεχνούν ακόμη και την προσωπική τους ιστορία και διολισθαίνουν σε ρατσιστικές πρακτικές.

Δεν πρέπει να ακούσει καν όλους εκείνους που ξεχνούν την προσφυγική – μεταναστευτική ιστορία της Ελλάδας και που τώρα βλέπουν «εισβολές» και «αφανισμούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, δημοκράτης, ανθρωπιστής και μετριοπαθής. Μπορεί να βρει λύσεις για το καυτό ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι καφενόβιοι να γίνουν επίσημη θέση του ελληνικού κράτους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024