Μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (VKM) συγκροτεί ειδική επιτροπή διαχείρισης των διασυνοριακών θαλάσσιων υδάτων.

«Βήμα προόδου»

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, αυτή η απόφαση συνιστά βήμα προόδου για εφαρμογή της Συμφωνίας των Θαλασσίων Συνόρων με την Ελλάδα, η οποία θα εξεταστεί υπό το πρίσμα της αλβανικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τις διεθνείς συμφωνίες, τις συμβάσεις και τα πρωτόκολλα που υπέγραψε η Δημοκρατία της Αλβανίας.

Η απόφαση, που αναφέρεται «στη δημιουργία και λειτουργία ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων», λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης.

Καθορίστηκε, επίσης, ότι η επιτροπή θα αποτελείται από 7 υφυπουργούς, μεταξύ αυτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο επικεφαλής της. Ακούγονται δύο ονόματα, του Ετιέν Τζαφάι και του Σόκολ Ντέντια.

Η συγκρότηση της Επιτροπής ανακοινώνεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Εντι Ράμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τη δήλωση του αλβανού πρωθυπουργού ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων συνόρων, ελπίζοντας σε συναινετική λύση.

Πρωτοβουλία Ράμα

Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών για να προχωρήσει ο διάλογος με την Ελλάδα αποτελεί πρωτοβουλία του Εντι Ράμα προκειμένου να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα μετά από εννέα χρόνια παρεμπόδισης εφαρμογής της συμφωνίας της κυβέρνησης Μπερίσα με την Ελλάδα.

Η εφαρμογή της πάγωσε μετά την ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, στις 26 Ιανουαρίου 2010, το οποίο επικαλέστηκε παραβιάσεις του Συντάγματος στο Σχέδιο Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλάσσιων περιοχών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η απόφαση είχε ανακοινωθεί επίσημα στις 15 Απριλίου 2010.

Πηγή: javanews.al, gazetatema.net, echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιο σας