Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ράμα : Επισπεύδει τις διαδικασίες διευθέτησης των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα

Ράμα : Επισπεύδει τις διαδικασίες διευθέτησης των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα

Επιτροπή για τη διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας συγκροτείται βάσει απόφασης που ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της γείτοντος, κατόπιν εντολής του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (VKM) συγκροτεί ειδική επιτροπή διαχείρισης των διασυνοριακών θαλάσσιων υδάτων.

«Βήμα προόδου»

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, αυτή η απόφαση συνιστά βήμα προόδου για εφαρμογή της Συμφωνίας των Θαλασσίων Συνόρων με την Ελλάδα, η οποία θα εξεταστεί υπό το πρίσμα της αλβανικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τις διεθνείς συμφωνίες, τις συμβάσεις και τα πρωτόκολλα που υπέγραψε η Δημοκρατία της Αλβανίας.

Η απόφαση, που αναφέρεται «στη δημιουργία και λειτουργία ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων», λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης.

Καθορίστηκε, επίσης, ότι η επιτροπή θα αποτελείται από 7 υφυπουργούς, μεταξύ αυτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο επικεφαλής της. Ακούγονται δύο ονόματα, του Ετιέν Τζαφάι και του Σόκολ Ντέντια.

Η συγκρότηση της Επιτροπής ανακοινώνεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Εντι Ράμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τη δήλωση του αλβανού πρωθυπουργού ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων συνόρων, ελπίζοντας σε συναινετική λύση.

Πρωτοβουλία Ράμα

Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών για να προχωρήσει ο διάλογος με την Ελλάδα αποτελεί πρωτοβουλία του Εντι Ράμα προκειμένου να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα μετά από εννέα χρόνια παρεμπόδισης εφαρμογής της συμφωνίας της κυβέρνησης Μπερίσα με την Ελλάδα.

Η εφαρμογή της πάγωσε μετά την ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, στις 26 Ιανουαρίου 2010, το οποίο επικαλέστηκε παραβιάσεις του Συντάγματος στο Σχέδιο Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλάσσιων περιοχών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η απόφαση είχε ανακοινωθεί επίσημα στις 15 Απριλίου 2010.

Πηγή: javanews.al, gazetatema.net, echedoros-a.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024