Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πήλιο : «Άνοιξαν» πάλι οι ουρανοί - Πού οφείλεται το ακραίο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή

Πήλιο : «Άνοιξαν» πάλι οι ουρανοί – Πού οφείλεται το ακραίο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή

Οι κάτοικοι στο Ανατολικό Πήλιο αντιμετωπίζουν ξανά προβλήματα από τις πολύωρες και ραγδαίες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε κατολισθήσεις, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2018. Η περιοχή της Ανατολικής Μαγνησίας σχεδόν κάθε χρόνο δέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα

Για μια ακόμη φορά η Ζαγορά στο Πήλιο κατέγραψε βροχοπτώσεις με ύψη-ρεκόρ, καθώς μέσα στο τελευταίο 24ωρο έπεσαν περίπου 340 χιλιοστά βροχής (τα 315 την Παρασκευή), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Οι κάτοικοι του Ανατολικού Πηλίου αντιμετωπίζουν ξανά προβλήματα από τις πολύωρες και ραγδαίες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε κατολισθήσεις, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2018.

Κάθε χρόνο

Η περιοχή της Ανατολικής Μαγνησίας σχεδόν κάθε χρόνο δέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα, κυρίως λόγω των έντονων κλίσεων του ορεινού όγκου του Πηλίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που οδηγούν σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ισχυρή επιφανειακή ροή υγρών αερίων μαζών από το Αιγαίο Πέλαγος, όπως καταγράφηκε κατά το διήμερο 31/10 – 1/11/2019, δεν μπορεί να υπερπηδήσει τον ορεινό όγκο του Πηλίου, καθώς στα ανώτερα στρώματα επικρατεί δυτικό ρεύμα.

Η εξήγηση

Οι αέριες μάζες εξαναγκάζονται έτσι σε ανύψωση και ψύχονται, δημιουργώντας νέφη χαμηλού και μεσαίου ύψους, με τελικό αποτέλεσμα να εκδηλώνεται συνεχής βροχόπτωση, όσο η ροή των αερίων μαζών από το Αιγαίο διατηρείται.

Ο μοναδικός μετεωρολογικός σταθμός στο Ανατολικό Πήλιο που διατηρείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo, παρέχει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή, όμως – σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΑΑ – κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αύξησης του αριθμού των μετεωρολογικών σταθμών και η λειτουργία μετεωρολογικού ραντάρ, για την έγκαιρη προειδοποίηση της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024