Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρόκο : Οριστικά σε θάνατο οι τζιχαντιστές δολοφόνοι των δύο σκανδιναβών τουριστριών

Μαρόκο : Οριστικά σε θάνατο οι τζιχαντιστές δολοφόνοι των δύο σκανδιναβών τουριστριών

Οι καταδικασθέντες τζιχαντιστές είχαν δολοφονήσει και αποκεφαλίσει τις δύο σκανδιναβές τουρίστριες τον Δεκέμβριο του 2018 στο Μαρόκο.

Μαροκινό εφετείο αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας επικύρωσε χθες Τετάρτη σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη σε θάνατο τριών ανδρών για τη δολοφονία και τον αποκεφαλισμό δύο σκανδιναβών τουριστριών τον Δεκέμβριο του 2018, εν ονόματι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Και ένας ακόμη σε θάνατο

Επιπλέον, επέβαλε την εσχάτη των ποινών σε τέταρτο κατηγορούμενο, που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο της Σάλε, κοντά στη Ραμπάτ, επικύρωσε επίσης τις ποινές που είχαν επιβληθεί σε βάρος άλλων 19 κατηγορουμένων – από 5ετή φυλάκιση ως 30ετή κάθειρξη – ενώ επέβαλε ακόμη πιο βαριά ποινή σε έναν ακόμη, αυξάνοντάς την από 15ετή σε 20ετή κάθειρξη.

Η Λουίζα Βεστάγκερ Γέσπερσεν, 24 ετών, από τη Δανία, και η φίλη της Μάρεν Γιούλαντ, 28 ετών, από τη Νορβηγία, δολοφονήθηκαν τη νύχτα της 16ης προς 17η Δεκεμβρίου 2018 στο νότιο Μαρόκο, όπου πέρναγαν τις διακοπές τους, έχοντας κατασκηνώσει σε απομονωμένη περιοχή κοντά στο χωριό Ιμλίλ, στο όρος Ανω Ατλαντα, τον οποίο εκτιμούν πολύ οι λάτρες της πεζοπορίας.

Το εφετείο επικύρωσε ακόμη την καταδίκη των τεσσάρων βασικών υπόπτων στην καταβολή αποζημίωσης δύο εκατομμυρίων ντάρχαμ (190.000 ευρώ) στους γονείς της Μάρεν Γιούλαντ.

Μορατόριουμ στις εκτελέσεις

Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα της οικογένειας της Λουίζα Βεστάγκερ Γέσπερσεν το βασίλειο του Μαρόκου να της καταβάλει αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ντάρχαμ (930.000 ευρώ) εξαιτίας της «ηθικής ευθύνης» του. Δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια ανέφερε ότι θα προσφύγει σε διοικητικό δικαστήριο.

Παρότι η θανατική ποινή συνεχίζει να επιβάλλεται στο βασίλειο του Μαρόκου, εφαρμόζεται μετά το 1993 de facto μορατόριουμ στις εκτελέσεις και συζητείται η κατάργησή της.

Οι τρεις δολοφόνοι

Ο πρώτος από τους τέσσερις υπόπτους, ο Αμπντεσαμάντ Ετζούντ, πλανόδιος έμπορος 25 ετών που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, ομολόγησε πως οργάνωσε τη δολοφονία μαζί με δύο συνεργούς, τον Γιούνες Ουαζιγιάντ, μαραγκό, 27 ετών, και τον Ρασίντ Αφάτι, 33 ετών.

Ο τελευταίος μαγνητοσκόπησε τη σφαγή. Η μεταφόρτωση αποσπασμάτων του βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης συγκλόνισε την κοινή γνώμη στο Μαρόκο, τη Δανία και τη Νορβηγία.

Δικάστηκαν 24 ύποπτοι

Σε τέταρτο άνδρα, τον Αμπντεραχίμ Χαγιάλι, 33 ετών, επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Πρωτοδίκως, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ηταν μέλος της ομάδας που πήγε στον Ανω Ατλαντα, αλλά έφυγε πριν τους σκοτωμούς.

Συνολικά, δικάστηκαν 24 ύποπτοι για τον φόνο ή για συμμετοχή στον «τρομοκρατικό πυρήνα» που τον διέπραξε.

Η διπλή δολοφονία συγκλόνισε το Μαρόκο, το οποίο σε σύγκριση με άλλα κράτη της βόρειας Αφρικής έχει υποστεί πολύ λιγότερες επιθέσεις τζιχαντιστών μετά τον Απρίλιο του 2011, όταν 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση με στόχο εστιατόριο στο Μαρακές.

Η χώρα θρήνησε δεκάδες θύματα το 2003, όταν διαπράχθηκε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Καζαμπλάνκα: ο απολογισμός είχε ανέλθει σε 33 νεκρούς, χωρίς να λογαριάζονται οι 12 βομβιστές-καμικάζι τοπικής οργάνωσης τζιχαντιστών που συνδεόταν με την αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024