Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολές Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Τί αναφέρουν

Επιστολές Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Τί αναφέρουν

Επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέστειλαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στα χέρια Μητσοτάκη βρίσκεται το αναλυτικό έγγραφο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για επανέναρξη των συνομιλιών μετά την κατάρρευσή τους στο Κραν Μοντανά.

Πολυσέλιδο υπόμνημα

Οπως μεταδίδει το sigmalive.com, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο περιλαμβάνει:

– Ολες τις επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ

– Οσα κατέθεσε σε συναντήσεις που είχε μαζί του

– Δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ.

– Τις προτάσεις που κατέθεσε στην Τζειν Χολ Λουτ και στον Μουσταφά Ακιντζί, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το Φυσικό Αέριο και escrow account

– Τις προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Την είδηση ότι ο κ. Αναστασιάδης απέστειλε το έγγραφο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το έγγραφο αυτό δόθηκε και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για ενημέρωσή του.

Στο έγγραφο αυτό, που κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει σαφέστατα την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον ΓΓ και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη στις 25 Νοεμβρίου (Τριμερής στο Βερολίνο), ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Η επιστολή Ακιντζί

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, παρόμοια επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφάλειας απέστειλε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία εξηγεί το πώς και με ποια βήματα η τουρκοκυπριακή πλευρά στηρίζει τις αποφάσεις του ΣΑ προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στην Κύπρο, όπως έχει ζητηθεί από το ψήφισμα 2483 του ΣΑ του ΟΗΕ ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2019, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του κ. Μπουρτζιού, στην έκθεση που απαρτίζεται από 3 κύριες πτυχές περιλαμβάνονται τα απτά, όπως αναφέρει, βήματα που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά από το 2015 μέχρι σήμερα για βιώσιμη και περιεκτική λύση και λεπτομερώς εξηγεί τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων και της προσέγγισης και την πρόταση για να μειωθεί η ένταση για τους υδρογονάνθρακες.

Για πρώτη φορά

Τα έγγραφα θα επισυναφθούν στην επόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Η πρακτική αυτή, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ακολουθείται για πρώτη φορά στα χρονικά του κυπριακού προβλήματος.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024