Οι τράπεζες τρέχουν για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια

Από 1η Νοεμβρίου οι τράπεζες αποκτούν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis, αλλά και του ΕΦΚΑ και θα έχουν πρόσβαση στα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία των δανειοληπτών.

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών μπαίνουν  εκατοντάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες οι οποίοι εξασφάλισαν το «ακαταδίωκτο» χωρίς να το δικαιούνται.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής οι τράπεζες πληκτρολογώντας απλώς τον ΑΦΜ του οφειλέτη θα έχουν στη διάθεσή τους το πλήρες οικονομικό προφίλ όλων των δανειοληπτών.

Στην εκπομπή One Direct μίλησε η δικηγόρος Χριστίνα Γλυκού για τη νέα πλατφόρμα που εγκαινιάζουν οι τράπεζες από 1η Νοέμβρη, η οποία αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στήνουν «μπλόκο» οι τράπεζες

Με τη νέα αυτή πλατφόρμα, δίνεται η δυνατότητα στα τραπεζικά ιδρύματα να βλέπουν τις αιτήσεις και να ελέγχουν αν οι οφειλέτες έδρασαν καλή τη πίστη και δεν έκαναν κατάχρηση του νόμου.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητούν την έκδοση του οφειλέτη και τον αποκλεισμό του από την προστασία.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα ελέγχουν οι τράπεζες τους κακοπληρωτές

Οι αιτήσεις που θα περάσουν από «κόσκινο» αριθμούν τις 100.000.

Για τους δικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες δρουν και ως εισπρακτικές δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Γλυκού συμβούλευσε τους πολίτες να απευθυνθούν σε κάποιον νομικό εάν ενοχληθούν από αυτές πέραν του συμβατικού.

Τότε θα υπάρξουν κυρώσεις. Ακόμα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας δε θα πάρει παράταση, ωστόσο η ίδια πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο αριθμός των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τον όγκο των οφειλετών. Παράλληλα, θεωρεί πως απαιτούνται βελτιωτικές αλλαγές, διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Οι δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα

Συνεχίζεται η διαδικασία ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Περίπου 29.000 χρήστες έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν ηλεκτρονικά την αίτηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από την 1η Ιουλίου του 2019 έως τις 28 Οκτωβρίου του 2019:

– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 43.036 χρήστες.

– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 28.999 χρήστες.

– Έχουν υποβληθεί 222 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

– Έχουν δοθεί 39 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

– Έχουν ήδη αποδεχθεί 8 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr