Ισπανία : Οι Σοσιαλιστές βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε νέα δημοσκόπηση
Σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν πρόσφατα καταδεικνύεται ότι η στήριξη στους Σοσιαλιστές έχει μειωθεί, μετά τις σε πολλές περιπτώσεις βίαιες διαδηλώσεις, την ώρα που ενισχύονται τα δεξιά κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ μιας σθεναρότερης στάσης εναντίον των αυτονομιστικών κινημάτων.
Πτώση καταγράφουν τα ποσοστά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, μετά τις εκλογές του Απριλίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα, στην οποία καταδεικνύεται ότι κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν θα εξασφάλιζε μια λειτουργική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.
Η Ισπανία έχει διεξάγει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα τεσσάρων ετών, όμως σε κάθε μία εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν κυβερνήσεις μειοψηφίας ή βραχυχρόνιες κυβερνήσεις, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες κατέβαλαν προσπάθειες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ανάδειξη νέων πολιτικών κομμάτων, τα οποία τερμάτισαν την κυριαρχία ετών του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών.
Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα El Pais, καταδεικνύει ότι η τελευταία απόπειρα να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο με μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση είναι απίθανο να καρποφορήσει.
Άνοδος του Λαϊκού Κόμματος
Βάσει της δημοσκόπησης, οι Σοσιαλιστές του ασκούντος καθήκοντα πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ συγκεντρώνουν ποσοστό 27%, μικρότερο από το 28,7% στις εκλογές του Απριλίου, ενώ ο βασικός αντίπαλός τους, το Λαϊκό Κόμμα, εξασφαλίζει ποσοστό 21,6% των ψήφων, αυξημένο από το 17,1% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές.
Οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης της El Pais, διεξήχθησαν μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Καταλονία, που ακολούθησε την καταδίκη εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές κάθειρξης έως και 13 έτη.
Σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν πρόσφατα καταδεικνύεται ότι η στήριξη στους Σοσιαλιστές έχει μειωθεί, μετά τις σε πολλές περιπτώσεις βίαιες διαδηλώσεις, την ώρα που ενισχύονται τα δεξιά κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ μιας σθεναρότερης στάσης εναντίον των αυτονομιστικών κινημάτων.
Εντούτοις, μια άλλη μέτρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές θα αναδειχθούν σε ξεκάθαρο νικητή, με ενδεχόμενο να ηγηθούν μιας αριστερής συμμαχίας που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και που δεν θα στηρίζεται στους αυτονομιστές.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση από το κρατικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Σπουδών της Ισπανίας (CIS) διενεργήθηκε πριν από την καταδίκη των ηγετών υπέρ της ανεξαρτησίας και την επακόλουθη αναταραχή στην Καταλονία.
Σύμφωνα με την έρευνα του CIS, οι Σοσιαλιστές θα κέρδιζαν μεταξύ 133 και 150 εδρών στο Κογκρέσο με τις 350 έδρες, ενώ το Λαϊκό Κόμμα θα συγκέντρωνε από 74 έως 81 έδρες.
Την ώρα που οι Σοσιαλιστές θα υπολείπονταν από τις 176 έδρες που χρειάζονται για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας, άλλα αριστερά κόμματα, όπως οι Unidas Podemos, θα εξασφάλιζαν 37-45 έδρες, βάσει της δημοσκόπησης του CIS.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
- Πώς αντέδρασε ο προπονητής της Νορβηγίας για τη spider-cam: «Η μπάλα πέφτει ευθεία από τον ουρανό» (vid)
- Άτυπη οικονομία: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και προστασία – Πρωτιά της Ελλάδας
- Γιατί η Σοσάνα Ζούμποφ θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοκρατία;
- Ασπρόπυργος: Πέθανε ένας από τους τρεις πολυεγκαυματίες από τη φωτιά
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)





















![Αμερικανός βουλευτής καταγγέλλει ότι ισραηλινοί έποικοι τον έθεσαν «υπό κράτηση» στη Δυτική Όχθη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-11T111604Z_984763959_RC26AMAT2526_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-WEST-BANK-KHANNA-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442