Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τη λεωφόρο Πασέο ντε Γκράθια, στη Βαρκελώνη, κρατώντας σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.

Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί, υπέρμαχοι της ενότητας της Ισπανίας, διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βαρκελώνη για να καταγγείλουν τη στρατηγική της σύγκρουσης των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας και τις βιαιοπραγίες που ακολούθησαν την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών.

«Οι δρόμοι ανήκουν σε όλους»

Οι διαδηλωτές, ο αριθμός των οποίων ανήλθε σε 80.000 σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, κατέκλυσαν τη λεωφόρο Πασέο ντε Γκράθια, κρατώντας σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αρκετά» και «Οι δρόμοι ανήκουν σε όλους».

Με αυτόν τον τρόπο, παρέφρασαν το σύνθημα των υπέρμαχων της αυτονομίας, που διαδήλωσαν χθες στη Βαρκελώνη, με τη συμμετοχή να υπολογίζεται σε 350.000 διαδηλωτές, λέγοντας «Οι δρόμοι θα είναι πάντα δικοί μας».

Ο Σαβιέ Νταλαμάντες, ηλικίας 40 ετών, που εργάζεται σε φαρμακευτική εταιρεία, είχε καλύψει με την ισπανική σημαία τους ώμους του. Κατήγγειλε αυτό που οι αυτονομιστές αποκαλούν «διαδικασία» απόσχισης.

«Εδώ και χρόνια προσπαθούσα να το ανεχθώ, στην αρχή έκλεινα τα μάτια μου, όμως έρχεται μια στιγμή όπου πρέπει να βγούμε και να πούμε όσα σκεφτόμαστε» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η «σιωπηλή πλειοψηφία»

Η οργάνωση Societat civil catalana (SCC) διοργάνωσε την πορεία με στόχο να δείξει ότι οι υπέρμαχοι της ενότητας αποτελούν «τη σιωπηλή πλειοψηφία».

Δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, οι ηγέτες των συντηρητικών κομμάτων και μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο Καταλανός Χοσέπ Μπορέλ, κατήγγειλε «το απαράδεκτο επίπεδο βίας, κάτι το πρωτόγνωρο από τη δεκαετία του 1980» στις διαδηλώσεις των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, που ακολούθησαν την καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο των εννέα αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr