Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία : Δημοσκοπήσεις χωρίς «καθαρό» νικητή για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ισπανία : Δημοσκοπήσεις χωρίς «καθαρό» νικητή για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Η Μαδρίτη ζητά επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο οι πολίτες της Καταλονίας δεν κάνουν πίσω. Μιλάνε για δρόμο χωρίς επιστροφή και καλούν την αυτονομιστική κυβέρνηση να σπάσει εδώ και τώρα τα δεσμά με την κεντρική κυβέρνηση

Πιο βαθιά στην αστάθεια βυθίζεται κάθε μέρα η Βαρκελώνη.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας -οπότε κι έγινε γνωστή η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδικάζει τους αυτονομιστές πολιτικούς σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας να ανεξαρτητοποιηθεί το 2017- η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Η Μαδρίτη ζητά επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο οι πολίτες της Καταλονίας δεν κάνουν πίσω. Μιλάνε για δρόμο χωρίς επιστροφή και καλούν την αυτονομιστική κυβέρνηση να σπάσει εδώ και τώρα τα δεσμά με την κεντρική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, βρίσκεται στην κυριολεξία ανάμεσα στις μυλόπετρες. Από τη μια τα κόμματα της Αριστεράς ζητούν την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης μέσω του διαλόγου, η Δεξιά εμμένει στην υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox αναμένεται να παίξει το χαρτί της «εθνικής ενότητας» επικεντρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία στο αυτονομιστικό ζήτημα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οπως δείχνουν όμως οι δημοσκοπήσεις το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών δεν πρόκειται να άρουν οι βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, αφού ούτε τα δεξιά ούτε τα αριστερά κόμματα δεν προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα αποσπάσει 3 επιπλέον έδρες για να φθάσει τις 126, αλλά ακόμη και με την υποστήριξη των δύο μικρότερων κομμάτων της αριστεράς δεν θα φθάσει τις 176 έδρες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για την οποία θα χρειασθεί υποστήριξη και από τοπικά κόμματα.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο, μαζί με τους Σοσιαλιστές, κυριάρχησε στο ισπανικό πολιτικό τοπίο τις τελευταίες δεκαετίες, θα εξασφαλίσει 30 έδρες επιπλέον, φθάνοντας τις 96, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Αλλά ακόμη και αν το Λαϊκό Κόμμα συμμαχήσει με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Vox, το οποίο εξασφάλισε τις πρώτες του έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Απριλίου, θα κερδίσει 10 επιπλέον έδρες για να καθιερωθεί ως τρίτη πολιτική δύναμη ξεπερνώντας το Podemos και τους Ciudadanos, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η El Pais διευκρινίζει ότι η δημοσκόπηση αποτελεί συγκερασμό των αποτελεσμάτων δεκάδων δημοσκοπήσεων, με ιδιαίτερο βάρος σε εκείνες που πραγματοποιήθηκαν πιο πρόσφατα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024