Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έσσεξ : Πώς έστηναν τις παγίδες οι δουλέμποροι - Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Έσσεξ : Πώς έστηναν τις παγίδες οι δουλέμποροι – Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Από το Βιετνάμ -και όχι από την Κίνα, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό- φαίνεται πως κατάγονται οι περισσότεροι από τους νεκρούς στο φορτηγό της φρίκης στο Έσσεξ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες

Από το Βιετνάμ -και όχι από την Κίνα, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό- φαίνεται πως κατάγονται οι περισσότεροι από τους νεκρούς στο φορτηγό της φρίκης στο Έσσεξ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα διεθνή ΜΜΕ, 25 από τους 39 νεκρούς είναι βιετναμέζοι, με τους συγγενείς τους να υποστηρίζουν ότι αρκετοί από αυτούς ταξίδευαν στη Βρετανία προκειμένου να εργαστούν σε nail salons.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι ίδιες οικογένειες αναφέρουν πως έχουν ήδη δεχθεί επισκέψεις από μέλη εγκληματικών ομάδων που θέλουν να τους επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν για το ταξίδι του θανάτου.

Πώς δρούσαν οι δουλέμποροι

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των των δουλεμπόρων από την Κίνα που φέρεται να πρωταγωνιστούν σε αυτό το φονικό εμπόριο ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Daily Mail οι Snakeheads, όπως είναι το όνομα της κινεζικής σπείρας που φέρεται να έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο ταξίδι του θανάτου των 39 ανθρώπων, χρησιμοποιεί μια εφαρμογή στα social media με την ονομασία «ΜοΜο» που προσομοιάζει στο Tinder υποσχόμενη «100% ασφαλές ταξίδι».

Έψαχναν και στην Ελλάδα την κινεζική μαφία Snakeheads

Όπως αποκάλυψε το in.gr, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ισχυρή παρουσία στην χώρα μας, κυρίως την περίοδο 1998-2007, της  κινέζικης εγκληματικής οργάνωσης “Snakeheads” –όπως κι άλλων ομάδων της κινέζικης μαφίας-  που εμφανίζεται  αρχικά να σχετίζεται με την τραγωδία στο Εσσεξ  με τον ασφυκτικό θάνατο 39 Κινέζων αλλά και Βιετναμέζων μεταναστών, διέθετε η ΕΛΑΣ.

Μάλιστα κάθε χρόνο εκείνη τη περίοδο εντοπίζονταν περίπου 450-500 Κινέζοι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα ( ο αριθμός  αυτός έχει μειωθεί σε περίπου 100-150 τα τελευταία χρόνια) ενώ συλλαμβάνονταν 10 – 20 Κινέζοι δουλέμποροι, μέλη των κυκλωμάτων.

Είναι  χαρακτηριστικό ότι  το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπήρχαν αναφορές ότι το πολυεθνικό δίκτυο των  δουλεμπόρων είχε προσβάσεις ή αλλοίωνε έγγραφα του Προξενείου της Ελλάδας στο Χογκ Κογκ.

Κι είναι αξιοσημείωτο ότι  στην ίδια πόλη διέμενε η 70χρονη αρχηγός της συμμορίας με το ψευδωνυμο «αδελφή Πίγκ»  η οποία απεβίωσε το 2014 σε φυλακή των ΗΠΑ όπου είχε καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 35χρόνων.+

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι μαρτυρίες Βιετναμέζων για συγγενείς τους για τους οποίους φοβούνται ότι βρίσκονταν στο φονικό κοντέινερ.

Ανάμεσά τους φέρεται να είναι η 19χρονη Άννα Μπούι Τι Νουνγκ η οποία φέρεται να πλήρωσε περισσότερα από 10.000 δολάρια για να ταξιδέψει μέχρι τη Βρετανία. Οι συγγενείς της υποστηρίζουν ότι η 19χρονη αρχικά ταξίδεψε στην Κίνα και από εκεί στη Γερμανία και το Βέλγιο όπου επιβιβάστηκε στο κοντέινερ της φρίκης.

«Δεν είχε τα προσόντα για μια καλή δουλειά με καλό μισθό. Το να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να στέλνει από εκεί χρήματα ήταν η μόνη της επιλογή» δήλωσε ο θείος της 19χρονης.

Ανάμεσα στα φερόμενα ως θύματα είναι και ο 20χρονος Νγκιέν Ντιν Λουόνγκ, ο πατέρας του οποίου λέει ότι ο γιος του τον ενημέρωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Βρετανία από τη Γαλλία όπου διέμενε παράνομα από το 2018.

Ο 20χρονος είχε πει στον πατέρα του, επίσης, ότι θα έδινε ένα ποσό της τάξης των 14.000 δολαρίων για το ταξίδι αυτό. Ο τραγικός πατέρας, όμως, πριν από μερικές ημέρες έλαβε ένα μήνυμα από έναν Βιετναμέζο που του έγραφε «έχε κουράγιο, κάτι αναπάντεχο συνέβη».

Ένα άλλο από τα φερόμενα θύματα είναι ο Νγκιέν Ντιν Του ο οποίος πριν από μερικούς μήνες ζήτησε από τη γυναίκα του να τον βοηθήσει προκειμένου να συγκεντρώσουν ένα πόσό της τάξης των 14.000 δολαρίων για να ταξιδέψει από τη Γερμανία στη Βρετανία. Ο Ντιν Του εργαζόταν παράνομα στη Ρουμανία και τη Γερμανία.

«Έχασα την επαφή μαζί του στις 21 Οκτωβρίου. Έχω ένα μεγάλο χρέος να πληρώσω, δεν έχω καμία ελπίδα» δήλωσε η γυναίκα του. Ο πατέρας του δήλωσε ότι συγγενείς του που βρίσκονται στη Βρετανία προγραμμάτιζαν να τον παραλάβουν από το φονικό κοντέινερ.

Ο 28χρονος Βο Νκοκ Ναμ κάλεσε την σύζυγό του την περασμένη Τρίτη για να της πει ότι είναι σε ένα φορτηγό με προορισμό τη Βρετανία. Ο πατέρας δύο παιδιών της ζήτησε να τηλεφωνήσει στους γονείς της και να τους ζητήσει να προσευχηθούν για τον ίδιο.

Στο κοντέινερ του θανάτου φέρονται επίσης να βρίσκονταν και δύο ξαδέρφια ηλικίας 33 ετών με την θεία τους να αναρτά φωτογραφίες των Χουνγκ Νγκιέν και Χόανγκ Βαν Τιέπ στα social media ελπίζοντας ότι θα βρεθούν ζωντανοί

Βαριές κατηγορίες για τον οδηγό του φορτηγού

Στο μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου οι βρετανικές Αρχές απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες για διάπραξη 39 ανθρωποκτονιών κατά του οδηγού του φορτηγού που μετέφερε το κοντέινερ-ψυγείο.

Ο 25χρονος Μο Ρόμπινσον είχε συλληφθεί από την πρώτη στιγμή ως ύποπτος, παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με μαρτυρία φίλου του- ήταν εκείνος που είχε ενημερώσει τις αρχές για το μακάβριο περιεχόμενο στο φορτηγό.

Ο ίδιος κατηγορείται, επίσης, για συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση ανθρώπων, συνωμοσία για υποστήριξη παράνομης μετανάστευσης και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Μο Ρόμπινσον αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Οι ανατριχιαστικοί διάλογοι

Την ίδια ώρα, το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη, με όλο και περισσότερες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες των 39 μεταναστών να έρχονται στο φως.

Μεταξύ των θυμάτων που βρέθηκαν φέρεται να ήταν και μια Βιετναμέζα, οι γονείς της οποίας μίλησαν στο CNNi για το πώς κατέληξε η κόρη τους να ταξιδεύει μέσα στο φορτηγό.

«Λυπάμαι μαμά, ο δρόμος μου για το εξωτερικό δεν πέτυχε», «Μαμά σ’ αγαπώ, και τον μπαμπά πολύ. Πεθαίνω επειδή δεν μπορώ να αναπνεύσω» φέρεται να έγραψε στα τελευταία της μηνύματα η 26χρονη.

Το όνειρο που έγινε εφιάλτης και η «ταρίφα» των διακινητών

Επί χρόνια, η Nguyen Thi Phong και ο Pham Van Thin από το Βιετνάμ έβαζαν στην άκρη χρήματα για να βοηθήσουν την κόρη τους να πάει στη Βρετανία και να χτίσει ένα καλύτερο αύριο.

Η οικογένεια δεν έχει πολλά χρήματα, καθώς ζει με περίπου 400 δολάρια το μήνα. Όπως αποκαλύπτουν, όμως, κατάφεραν να συγκεντρώσουν σιγά – σιγά τα 40.000 δολάρια που ζητούσαν οι διακινητές για να μεταφέρουν την κόρη τους στην Ευρώπη.

Το ταξίδι αυτό, όπως όλα δείχνουν, κατέληξε σε τραγωδία. Η Pham Thi Tra My ενδέχεται να είναι ένα από τα 39 θύματα που βρέθηκαν νεκρά μέσα σε φορτηγό – ψυγείο στο Έσσεξ της Βρετανίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι η Pham Thi Tra My συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των νεκρών του φορτηγού, όμως η οικογένειά της πιστεύει ότι οι χειρότεροι φόβοι της θα επιβεβαιωθούν.

«Ηταν πολύ επώδυνο…»

Μιλώντας στο CNNi ο πατέρας της 26χρονης Pham Van Thin, είπε πως η κόρη του μάλλον ήξερε ότι πλησίαζε το τέλος όταν έστειλε το μήνυμα. «Ήταν πολύ επώδυνο…» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε: «Και τώρα έχασα και την αγαπημένη μου και τα χρήματά μου».

Ο ίδιος αποκάλυψε δε, ότι οι διακινητές δεν είχαν πει στον ίδιο και τη σύζυγό του πώς θα μεταφέρουν την κόρη τους στη Βρετανία.

Φαίνεται, όμως, πως ταξίδεψε προς τη Βρετανία μέσω Κίνας και Γαλλίας, ενώ κάποια στιγμή οι γονείς της έχασαν την επαφή μαζί της.

«Οι διακινητές είπαν ότι ήταν… ασφαλής οδός, ότι θα πήγαιναν με αεροπλάνα και αυτοκίνητα… Αν ήξερα πως θα πήγαινε έτσι δεν θα την είχα αφήσει» δήλωσε ο πατέρας της.

Συντετριμμένη, η μητέρα της 26χρονης λέει τώρα πως περιμένει από τις βρετανικές και βιετναμέζικες Αρχές να φέρουν την κόρη της σπίτι.

Ταξίδεψε για να βοηθήσει τους γονείς της

Εργαζόμενη σε φιλανθρωπική οργάνωση γνωστοποίησε ότι η 26χρονη ταξίδεψε για να βοηθήσει τους γονείς της που είχαν χρέη.

«Είχε μόλις επιστρέψει από την Ιαπωνία, όπου εργαζόταν. Δεν είχε λάβει τόσα χρήματα ώστε να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος των γονιών της. Κοιτούσε για κάτι καλύτερο για να ξεπληρώσει το χρέος που κάποιος άνδρας φόρτωσε στην οικογένεια» είπε η εργαζόμενη στο BBC.

Το «φορτηγό του θανάτου» ταξίδεψε με άλλες δύο νταλίκες στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων, δεν ήταν μόνο ένα το φορτηγό που μετέφερε παράνομα μετανάστες στη χώρα, αλλά συνολικά τρία.

Υπολογίζεται ότι μέσα σε αυτά είχαν στοιβαχτεί περισσότεροι από εκατό μετανάστες, με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, δύο από τα φορτηγά πιστεύεται ότι κατόρθωσαν να φτάσουν στους τελικούς προορισμούς τους, αλλά το τρίτο, το οποίο μετέφερε τις σορούς των 39 ανθρώπων, καθυστέρησε σε μια άγνωστη, μέχρι στιγμής, περιοχή.

Οι πραγματικοί προορισμοί των δύο άλλων φορτηγών – κοντέινερ είναι επίσης άγνωστοι, μέχρι στιγμής.

Το προφίλ των υπόλοιπων συλληφθέντων

Στο μεταξύ, ακόμη τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί, με πιο πρόσφατη τη σύλληψη ενός νεαρού Βορειοϊρλανδού, το απόγευμα του Σαββάτου στο λιμάνι του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη κατά την αποβίβασή του από πλοίο, ενώ το φορτηγό που οδηγούσε κατασχέθηκε από τις Αρχές.

Όσον αφορά στο ζευγάρι των συλληφθέντων, όπως αποκάλυψε η Daily Mail, είναι οι Τζοάνα και Τόμας Μάχερ.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, πριν τη σύλληψη του, το ζευγάρι είχε δηλώσει ότι πούλησε την καμπίνα του φορτηγού, που βρέθηκαν 39 πτώματα, πριν από έναν χρόνο σε μια εταιρεία στην Ιρλανδία.

Αναφορικά με τον τέταρτο συλληφθέντα, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, πρόκειται για έναν 48χρονο, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ στο Λονδίνο.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024