Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας συγκεντρώνει το 47,06% των ψήφων, έναντι 36,52% του βασικού αντιπάλου του, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, με καταμετρημένο το 99,81% των ψηφοδελτίων.

Ο Εβο Μοράλες επικρατεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βολιβία – όπου η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων πυροδότησε καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «νοθείας» και εκτεταμένα επεισόδια – σύμφωνα με τα ακόμη μη οριστικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη [τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ώρα Ελλάδας] από την εκλογική επιτροπή, με το 99,81% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Διαφορά μεγαλύτερη από το 10%

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), ο σοσιαλιστής πρόεδρος συγκεντρώνει το 47,06% των ψήφων, έναντι 36,52% του βασικού αντιπάλου του, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, δηλαδή εξασφαλίζει διαφορά μεγαλύτερη από το 10% που απαιτείται για να κερδίσει την αναμέτρηση από τον πρώτο γύρο.

Ο Μοράλες, που διεκδικεί τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία, δήλωσε χθες ότι ανέμενε πως θα νικούσε από τον πρώτο γύρο, λόγω της στήριξης των αυτοχθόνων στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στη χώρα καταγράφονται διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και επεισόδια μετά τις καταγγελίες του Κάρλος Μέσα και άλλων περί νοθείας.

Απορρίπτει τις καταγγελίες

Η κυβέρνηση του Μοράλες απορρίπτει τις καταγγελίες και χθες απαίτησε όσοι κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς να παρουσιάσουν τεκμήρια.

Εχει καλέσει τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να στείλει τεχνική επιτροπή για επαληθεύσει την καταμέτρηση, κάτι που ο διεθνής θεσμός συμφώνησε να κάνει.

Ωστόσο, τόσο ο ΟΑΚ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση προέτρεψαν χθες τις αρχές της Βολιβίας να οργανώσουν δεύτερο γύρο για να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» στη διαδικασία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στον πρώτο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr