Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ : 23 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία

Ιράκ : 23 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία

Τα μισά από τα θύματα είναι διαδηλωτές που δέχθηκαν πυρά καθώς επιτέθηκαν σε τοπικά γραφεία, στο νότιο τμήμα της χώρας

Σε τουλάχιστον 23 ανέρχεται ο αριθμός των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν σήμερα στο Ιράκ, εκ των οποίων 8 στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε το βράδυ η κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη μέρα της επανέναρξης ενός κινήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε στις αρχές Οκτωβρίου και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Τα μισά από τα θύματα είναι διαδηλωτές που δέχθηκαν πυρά καθώς επιτέθηκαν σε τοπικά γραφεία, στο νότιο τμήμα της χώρας, της σιιτικής πολιτοφυλακής Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ, μίας από τις σημαντικότερες οργανώσεις της Χασντ αλ Σαμπί, ενός ισχυρού συνασπισμού παραστρατιωτικών, τόνισαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Δύο από τους διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους καθώς χτυπήθηκαν από δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης που δέχθηκαν στο πρόσωπο.

Ένας ακόμη άνθρωπος σκοτήθηκε στη Σαμάουα, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Ένας αξιωματούχος των κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών και ένα μέλος της πολιτοφυλακής της Αχλ αλ-Χακ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στην νότια πόλη Αμάρα, πρόσθεσαν αστυνομικές πηγές.

Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Το πρωί αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που είχαν αναπτυχθεί μαζικά στους δρόμους της Βαγδάτης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκεται η έδρα της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν χθες Πέμπτη το βράδυ και ορισμένοι Ιρακινοί πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία. Άλλοι ήρθαν να τους συναντήσουν σήμερα. Αναμένονται ακόμη πολλοί υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ.

Το 2016 οι τελευταίοι είχαν καταλάβει την Πράσινη Ζώνη και το σύνολο των θεσμών της χώρας.

Οι διαδηλωτές έχουν ένα μόνο σύνθημα, «Κάτω το καθεστώς των κλεφτών», σε μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα όπου οι ελλείψεις ηλεκτρικού και πόσιμου νερού είναι χρόνιες και, κυρίως, μια χώρα η οποία υπονομεύεται από τη διαφθορά.

Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν αυθόρμητα την 1η Οκτωβρίου μέσω εκκλήσεων στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, σημαδεύτηκαν έως τις 6 Οκτωβρίου από τον θάνατο 157 ανθρώπων σχεδόν στο σύνολό τους διαδηλωτών και στην πλειονότητά τους στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Φόβοι για περισσότερη βία

Ενόψει των νέων κινητοποιήσεων, ο Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν και τους μαχητές του να «προστατεύσουν» τους διαδηλωτές, προκαλώντας φόβους για περισσότερη βία.

«Θέλω το μερίδιό μου στο πετρέλαιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας σε αυτή τη χώρα όπου η πλειονότητα είναι σιίτες.

Για έναν άλλο διαδηλωτή, το θέμα είναι ευρύτερο. «Δεν πεινάμε, διεκδικούμε αξιοπρέπεια. Το μόνο που έχουμε ανάγκη είναι μια χώρα, αυτό είναι όλο», φωνάζει, χωρίς «τους λεγόμενους εκπροσώπους του λαού που έχουν υφαρπάξει όλους τους πόρους».

Πορείες έγιναν επίσης σε πολλές πόλεις νότια της Βαγδάτης, μεταξύ των οποίων η ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ και η Νασιρίγια, όπως και στις αρχές Οκτωβρίου.

Τι πυροδότησε τις αντιδράσεις

Απέναντι στην αμφισβήτηση που διέκοψε την περίοδο του πιο ιερού προσκυνήματος του σιιτικού ημερολογίου για να επαναληφθεί την ημέρα της πρώτης επετείου της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης του Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κοινωνικά μέτρα.

Αλλά δεν ανακοίνωσε καμία μεταρρύθμιση σε βάθος και κανένα μέτρο εναντίον των «μεγάλων ψαριών» στη 12η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.

Οι διαδηλωτές ζητούν ένα νέο Σύνταγμα και πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης.

Η κυβέρνηση μπορεί ωστόσο πάντοτε να υπολογίζει στον ισχυρό Χασντ αλ-Σάαμπι, έναν συνασπισμό παραστρατιωτικών όπου κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές — δεύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο και μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. Πολλοί από τους αρχηγούς του επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες την «πίστη» τους.

Πριν από τις νέες διαδηλώσεις, η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ κάλεσε την κυβέρνηση να «αντλήσει μαθήματα» και να «λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποφύγει τη βία».

Όπως και στις αρχές Οκτωβρίου, οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις αφορούν την πλειονότητα των νότιων επαρχιών, σιιτικών και φυλετικών.

Το αυτόνομο Κουρδιστάν (βόρεια) παραμένει γενικά μακριά από τις ταραχές.

Στον βορρά και στη δύση, όπου η πλειονότητα είναι σουνίτες και ανακαταλήφθηκαν πριν από δύο χρόνια από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δεν σημειώθηκε καμία διαδήλωση, με τους ακτιβιστές να λένε ότι φοβούνται ότι θα κατασταλούν και θα κατηγορηθούν για «τρομοκρατία» ή για «υποστήριξη στο πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν», χαρακτηρισμοί οι οποίοι έχουν ήδη αποδοθεί στους διαδηλωτές.

Πυρπόλησαν κυβερνητικό κτίριο

Τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές στην πόλη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, εισέβαλαν στην έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης και πυρπόλησαν το κτίριο, δήλωσαν αστυνομικές πηγές.

Εν τω μεταξύ, έξι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη νότια πόλη Αμάρα στην επαρχία Μάισαν, όταν φρουροί που φρουρούσαν το τοπικό γραφείο της σιιτικής πολιτοφυλακής Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ άνοιξαν πυρ, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να πυρπολήσουν το κτίριο, είπαν οι πηγές.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα σήμερα με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και τον τερματισμό της διαφθοράς.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024