Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Παραμένουν στη Συρία οι αμερικανικές δυνάμεις, ποιος ο στόχος τους

ΗΠΑ : Παραμένουν στη Συρία οι αμερικανικές δυνάμεις, ποιος ο στόχος τους

Τη στιγμή που Πούτιν και Ερντογάν έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη μεταξύ συμφωνία στη Βοραιοανατολική Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αιφνίδια απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, στρέφει το ενδιαφέρον του σε πετρελαιοπηγές που βρίσκονται σε άλλο σημείο της ρημαγμένης από τον πόλεμο Συρίας

Τη στιγμή που Πούτιν και Ερντογάν έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στη μεταξύ τους συμφωνία στη Βοραιοανατολική Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αιφνίδια απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, στρέφει το ενδιαφέρον του σε πετρελαιοπηγές που βρίσκονται σε άλλο σημείο της ρημαγμένης από τον πόλεμο Συρίας.

Πρόκειται για δεκάδες πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεσήκωσε νέο κύμα επικρίσεων όταν μέσα από το αγαπημένο του twitter, ανακοίνωσε πως είχε μιλήσει με τον ηγέτη των Κούρδων, Μαζλούμ, στον οποίο διευκρίνισε πως είναι η ώρα «για τους Κούρδους να ξεκινήσουν να κατευθύνονται προς την πετρελαϊκή περιοχή».

Πρόκειται για μια σαφής αναφορά στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ντέιρ Εζόρ της Συρίας. Πρόκειται για έναν τομέα που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ως κρίσιμο για την απομόνωση μιας ισλαμικής επανάστασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες»

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τις θέσεις τους, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, τις ΣΔΔ, αναπτύσσοντας επιπλέον στρατιωτικούς», ανέφερε ο αξιωματικός, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των ενισχύσεων.

Παρά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτικών από τη βορειοανατολική Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις — η κουρδοαραβική συμμαχία που πολέμησε στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) — εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), όχι μακριά από τα σύνορα από το Ιράκ, όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Περίπου 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί πιστεύεται ότι είναι ακόμη ανεπτυγμένοι εκεί.

Σκοπός είναι «να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές αυτές να πέσουν στα χέρια του ΙΚ ή άλλων αποσταθεροποιητικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, που προφανώς, με δεδομένο τον όρο που χρησιμοποίησε, πέραν των τζιχαντιστών αναφερόταν σε ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Πρέπει να απαγορεύσουμε στο ΙΚ» να κυριεύσει «αυτή την πηγή προσόδων ώστε να εμποδίσουμε την εκ νέου ισχυροποίηση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, εξήγησε ο ίδιος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σαφές μήνυμα της Ρωσίας

Η εν λόγω είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά τη ρωσική παρέμβαση, με τη Μόσχα να ζητάει από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσύρουν όλους τους εναπομειναντες στρατιώτες τους από την περιοχή, καθώς και να σταματήσουν την κατάληψη στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μέση Ανατολή.

«Όσο για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, η θέση μας είναι γνωστή, αλλά μόνο οι ρωσικές μονάδες είναι νόμιμα παρόντες στη Συρία κατόπιν πρόσκλησης της Συριακής ηγεσίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, TASS.

Έφτασαν ρωσικές ενισχύσεις στη Βόρεια Συρία

Η Ρωσία στέλνει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις  στη Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, για κοινή περιπολία στην περιοχή.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στο σημείο την Τετάρτη. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σε κοινές περιπολίες βάθους 10 χιλιομέτρων, από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Η Δαμασκός, στο μεταξύ, καλείται να διασφαλίσει την απομάκρυνση των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024