Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν μηνύει το γαλλικό περιοδικό που τον χαρακτήρισε «εξολοθρευτή»

Ο Ερντογάν μηνύει το γαλλικό περιοδικό που τον χαρακτήρισε «εξολοθρευτή»

Ο δικηγόρος του Ερντογάν κατέθεσε μήνυση στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας για «εξύβριση του αρχηγού του Κράτους», μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση στην τουρκική δικαιοσύνη σε βάρος του γαλλικού περιοδικού Le Point, το οποίο στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους τον χαρακτηρίζει «εξολοθρευτή» των Κούρδων της Συρίας.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν κατέθεσε μήνυση στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας για «εξύβριση του αρχηγού του Κράτους», μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η μήνυση, στην οποία καταγγέλλεται η προσβολή «της τιμής και της αξιοπρέπειας» του τούρκου προέδρου, έχει στόχο τον διευθυντή του περιοδικού Ετιέν Ζερνέλ, καθώς και τον επικεφαλής του τμήματος «Διεθνή» Ρομέν Γκιμπέρ.

Οργή στην Αγκυρα

Το εξώφυλλο του Le Point, στο οποίο ο Ερντογάν κατηγορείται για «εθνικές εκκαθαρίσεις» εναντίον των Κούρδων της Συρίας στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσεστη βορειοανατολική περιοχή της χώρας, προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, καταφέρθηκε στο Twitter εναντίον «της Γαλλίας που αποίκισε πολλές αφρικανικές χώρες (…), που κατέσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και έκανε εμπόριο σκλάβων».

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αυτή ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα εξαπολύει δριμεία επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηταν Μάιος του 2018 όταν η Le Point κυκλοφόρησε, αποκαλώντας τον τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα».

Οι αναφορές της Le Point στην «πραγματική αυτοκρατορία» που είχε την ευκαιρία να εγκαθιδρύσει στην Τουρκία ο Ερντογάν, στον απόηχο της απόπειρας ανατροπής του προ διετίας, και τη μεγαλομανία του, ενόχλησαν σφόδρα τον «σουλτάνο» και την κυβέρνησή του.

Το περιοδικό κατήγγειλε μάλιστα εκστρατεία απειλών, εκφοβισμού και εξύβρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στο δρόμο, όπου ομάδες τούρκων υποστηρικτών του Ερντογάν απειλούσαν καταστηματάρχες αναγκάζοντάς τους να αφαιρέσουν τις αφίσες του περιοδικού από τις βιτρίνες τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αφίσες του Le Point καλύφθηκαν από άλλες αφίσες υπέρ του Ερντογάν, ενώ σε άλλες επιστρατεύθηκε η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη μετά την αποκατάσταση της αφίσας με το εξώφυλλο του περιοδικού.

Η παρέμβαση Μακρόν

Παρέμβαση για το ζήτημα που είχε προκύψει είχε κάνει και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι απολύτως απαράδεκτη η αφαίρεση των αφισών του περιοδικού Le Point από τα κιόσκια των εφημερίδων με το επιχείρημα ότι δεν αρέσουν στους εχθρούς της ελευθερίας στην Γαλλία, όπως και στο εξωτερικό. Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή: χωρίς αυτήν, είναι δικτατορία» είχε γράχει στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024