Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Οι πρόωρες εκλογές και τα σενάρια παράτασης

Brexit : Οι πρόωρες εκλογές και τα σενάρια παράτασης

Σε έναν ακόμα... φαύλο κύκλο μπήκε το Brexit λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με μια συμφωνία την οποία -τουλάχιστον- έχει ψηφίσει η βρετανική βουλή

Σε έναν ακόμα… φαύλο κύκλο μπήκε το Brexit λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με μια συμφωνία την οποία -τουλάχιστον- έχει ψηφίσει η βρετανική βουλή.

Εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Η βουλή των κοινοτήτων είπε «ναι» πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στην συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα είπαν… όχι στο εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα που έφερε προς ψήφιση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο βρετανός πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει εκ νέου παράταση. Κάτι που έκανε, παρά τη θέλησή του.

Όμως, χθες Τετάρτη μιλώντας στο BBC έθεσε και πάλι θέμα πρόωρων εκλογών, τις οποίες θα προτείνει στις 12 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο βρετανός πρωθυπουργός θέτει θέμα εκλογών. Οι προηγούμενες δύο είχαν καταπέσει, αφού δεν είχαν συγκεντρώσει τα 2/3 των θετικών ψήφων του κοινοβουλίου που απαιτεί το Σύνταγμα της χώρας.

Για να συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, πρέπει να ψηφίσει θετικά η αντιπολίτευση των Εργατικών. Εκείνοι μέχρι τώρα έχουν αρνηθεί δύο φορές την ευκαιρία που τους έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, θέλουν πρόωρες εκλογές, ωστόσο τις θέλουν όταν το Brexit χωρίς συμφωνία βρίσκεται εντελώς εκτός συζήτησης. Από την άλλη, σε μια απάντησή τους, την Πέμπτη, ξεκαθάρισαν πως θα απαντήσουν όταν η ΕΕ ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το θέμα το παράτασης.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο της Βρετανίας και πιθανώς η ψηφοφορία για τις εκλογές θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά μπορεί οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών, οι οποίοι συνήλθαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, να συμφώνησαν επί της αρχής στο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση, ωστόσο αβέβαιη παραμένει η χρονική διάρκειά της.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στο θέμα του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, οι «27» της ΕΕ δεν μπόρεσαν να λάβουν απόφαση σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης και αυτό δεν θα συμβεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το αίτημα για γενικές εκλογές.

Ο ένας περιμένει τον άλλον

Έτσι, έχουμε ξανά μια κατάσταση στην οποία οι Βρετανοί περιμένουν την ΕΕ και η ΕΕ περιμένει τους Βρετανούς.

Αυτό, καθώς είναι άγνωστο αν οι Εργατικοί έχουν πάρει την απάντηση που χρειάζονται για να πουν «ναι» σε πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, αν απορριφθεί ξανά το αίτημα για πρόωρες εκλογές στη Βουλή η αβεβαιότητα θα επιστρέψει για τα καλά πάνω από την Ευρώπη, αφού είναι άγνωστο τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συνεδριάζουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη είναι άγνωστο αν θα ψηφίσουν κάτι εφόσον δεν έχουν απάντηση από τη Βρετανία.

Τι λέει ο Τζόνσον

Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση του Τζόνσον στο άκουσμα την είδησης ότι από την ΕΕ δεν… βγήκε λευκός καπνός στο θέμα της παράτασης.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ότι «εάν η ΕΕ προσφέρει μια καθυστέρηση στο Brexit, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία της αποχώρησης και ότι, εάν το κοινοβούλιο δεν ψηφίσει υπέρ των πρόωρων εκλογών, ο Τζόνσον θα προχωρήσει με το σχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ αλλά και την εσωτερική ατζέντα της κυβέρνησής του».

«Φέρσου σαν άντρας»

Βλέποντας που πάει το πράγμα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να «φερθεί σαν άνδρας» και να στηρίξει το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit.

«Είναι καιρός να συμπεριφερθεί σαν άνδρας ο Τζέρεμι Κόρμπιν» είπε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός μιλώντας στο Sky News. «Ας οργανώσουμε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024