Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα η απόφαση της ΕΕ

Brexit : Μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα η απόφαση της ΕΕ

Μπορεί οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών, οι οποίοι συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες, να συμφώνησαν επί της αρχής στο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση, ωστόσο αβέβαιη παραμένει η χρονική διάρκειά της

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει το Brexit στον απόηχο της απόφασης του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Μπορεί οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών, οι οποίοι συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες, να συμφώνησαν επί της αρχής στο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση, ωστόσο αβέβαιη παραμένει η χρονική διάρκειά της.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στο θέμα του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, οι «27» της ΕΕ δεν μπόρεσαν να λάβουν απόφαση σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης και αυτό δεν θα συμβεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το αίτημα για γενικές εκλογές.

Μιλώντας μετά από διήμερη συνάντηση πρεσβευτών στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι μια εξαιρετική συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε με σαφή τρόπο. «Δεν υπάρχει απόφαση» είπε.

Μπορεί να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα για να δημοσιοποιήσει η ΕΕ την προσφορά της για παράταση μετά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το αν θα υπάρξουν γενικές εκλογές.

Η κίνησή αυτή ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη, καθώς ειδικοί ανέφεραν ότι η ΕΕ ίσως «παγώσει» την όποια απόφασή της έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να δει πώς θα αντιδράσουν οι βρετανοί βουλευτές στην πρόταση για πρόωρες εκλογές.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ότι «εάν η ΕΕ προσφέρει μια καθυστέρηση στο Brexit, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία της αποχώρησης και ότι, εάν το κοινοβούλιο δεν ψηφίσει υπέρ των πρόωρων εκλογών, ο Τζόνσον θα προχωρήσει με το σχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ αλλά και την εσωτερική ατζέντα της κυβέρνησής του».

Πολιτικό ρήγμα στη Βρετανία

Τη στιγμή που οι Βρυξέλλες αποφάσισαν με μεταθέσουν την όποια απόφαση για παράταση για την επόμενη εβδομάδα, η πολιτική κρίση στη Βρετανία οξύνεται ολοένα και περισσότερο.

Σε δηλώσεις του στο BBC, o υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, παραδέχθηκε πως η δέσμευση της κυβέρνησης Τζόνσον για οριστικό Brexit στις 31 Οκτωβρίου «δεν μπορεί να τηρηθεί, γιατί όλοι περιμένουν μια παράταση».

«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία τώρα, πιστεύω, είναι να τελειώσουμε με το Brexit και μετά να πάμε σε γενικές εκλογές» πρόσθεσε.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται πως έχει πολύ ισχνές πιθανότητες να υλοποιηθεί, καθώς η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων του βρετανικού Κοινοβουλίου δεν υπάρχει, ενώ την ίδια στιγμή οι Εργατικοί δεν έχουν δεσμευθεί ως προς το τι θα ψηφίσουν τελικά.

Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η δήλωση της «σκιώδους» υπουργού Εσωτερικών των Εργατικών, Νταϊάν Άμποτ, ότι «οι Εργατικοί είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, αλλά χρειάζεται να ξέρουμε περισσότερα για τον τύπο της παράτασης που προσφέρει η ΕΕ, καθώς και να κερδίσουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης».

«Αυτό, ενδεχομένως, συνεπάγεται, περισσότερη νομοθεσία στο Κοινοβούλιο, δεν είμαι σίγουρη. Αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουρη σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα»πρόσθεσε η Άμποτ στο BBC Radio 4.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024