Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Περιμένουμε την ΕΕ και μετά θα απαντήσουμε για τις πρόωρες εκλογές, λένε οι Εργατικοί

Brexit : Περιμένουμε την ΕΕ και μετά θα απαντήσουμε για τις πρόωρες εκλογές, λένε οι Εργατικοί

Πάνω που για λίγο ο πλανήτης ήλπιζε ότι ξέφυγε από την άβυσσο του Brexit και ότι πλέον υπήρχε καθαρό μονοπάτι για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η αβεβαιότητα επέστρεψε για τα καλά

Πάνω που για λίγο ο πλανήτης ήλπιζε ότι ξέφυγε από την άβυσσο του Brexit και ότι πλέον υπήρχε καθαρό μονοπάτι για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η αβεβαιότητα επέστρεψε για τα καλά.

Όχι ότι δεν θα γίνει. Brexit θα έχουμε οπωσδήποτε. Ωστόσο το πότε, αλλά και το αν αυτό θα είναι με συμφωνία, παραμένει αβέβαιο, ακόμα και μια εβδομάδα πριν την ημερομηνία που -θεωρητικά- η Βρετανία πρέπει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε πραγματικότητα αυτό που υποστήριξε προ ημερών, όταν η Βουλή είπε «ναι» στη συμφωνία του με την ΕΕ, όμως λίγα λεπτά αργότερα «όχι» στο χρονοδιάγραμμά του. Αυτό ήταν να ζητήσει και πάλι, για τρίτη φορά, πρόωρες εκλογές, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τη 12 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ακόμα και αν εκείνος ζητήσει εκλογές, μόνο εύκολο δεν είναι να… προκηρυχθούν. Αυτό γιατί για να περάσει η πρότασή του για πρόωρες εκλογές πρέπει να την υπερψηφίσουν τα δύο τρίτα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Εργατικοί, χωρίς την ψήφο των οποίων δεν γίνεται να συγκεντρωθούν τα 2/3, έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως πως θα δώσουν «πράσινο φως» για εκλογές μόνο σε περίπτωση που το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit έχει απαλειφθεί.

Ωστόσο, όπως είναι τα δεδομένα όχι μόνο δεν βρίσκεται εκτός τραπεζιού το άτακτο Brexit, αλλά έχει επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο.

Διαβάστε επίσης: Η δύσκολη πορεία προς ένα Brexit που τελικά θα γίνει

Τη Δευτέρα η συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να ψηφίσουν εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, δήλωσε Τζέικομπ Ρις Μογκ, o υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

«Τα μέλη (του κοινοβουλίου) θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να εγκρίνουν ένα ψήφισμα που θα σχετίζεται με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές» είπε ο Ρις Μογκ στο κοινοβούλιο.

Τι λένε οι Εργατικοί

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε απόψε ότι θα περιμένει να δει πρώτα τι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβολή του Brexit, προτού να καθορίσει πώς θα ψηφίσει το κόμμα του στην πρόταση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κόρμπιν είπε το Εργατικό κόμμα θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν φύγει από το τραπέζι η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. «Η ΕΕ θα απαντήσει αύριο (σ.σ. στο αίτημα για αναβολή), μετά μπορούμε να αποφασίσουμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί επιστολή του Μπόρις Τζόνσον προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία του ζητούσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στο κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, όμως παράλληλα οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν το αίτημά του για εκλογές τον Δεκέμβριο.

Στην επιστολή του προς τον Κόρμπιν, που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Τζόνσον είπε ότι θα δοθεί χρόνος από τώρα μέχρι και την 6η Νοεμβρίου για να συζητηθεί και να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης (WAB). «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το Brexit πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

«Αλλά αν το κοινοβούλιο αρνηθεί να αδράξει αυτήν την ευκαιρία και δεν το επικυρώσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, όπως φοβάμαι, τότε θα ζήτημα θα πρέπει να λυθεί από ένα νέο κοινοβούλιο» υπογράμμισε.

Η Γαλλία βάζει εμπόδια

Τη στιγμή που η Ευρώπη προσανατολίζεται να δώσει -ακόμα μια- παράταση στη Βρετανία, η Γαλλία δηλώνει ενδοιασμούς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, η Γαλλία είναι πρόθυμη να δώσει την αναβολή που ζητά η Βρετανία για το Brexit, εφόσον το Λονδίνο μπορέσει να εξηγήσει γιατί δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια.

«Η γαλλική θέση είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό είναι αιτιολογημένο, αν καταλάβουμε γιατί το κάνουμε. Κάποιο χρόνο για να επικυρωθεί (η συμφωνία για το Brexit) προφανώς… Αν μας πουν «Θέλουμε να κάνουμε εκλογές», θα δούμε το θέμα των εκλογών» πρόσθεσε.

«Εδώ δεν τίθεται θέμα τελεσιγράφων, είναι ζήτημα σαφήνειας» πρόσθεσε η Μονσαλέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Όλα αυτά, ενώ ο Μακρόν, σύμφωνα με το Bloomberg, θα μπορούσε να τινάξει το Brexit στον αέρα.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024