Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναθεώρηση Συντάγματος : Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους προτείνει η ΝΔ

Αναθεώρηση Συντάγματος : Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους προτείνει η ΝΔ

Παραμένει η ασφαλιστική δικλείδα της σχετικής πλειοψηφίας, όπως είναι στο ισχύων Σύνταγμα – Αποσυνδέεται η προεδρική εκλογή από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Mε 151 ψήφους θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την τελική πρόταση που εισηγείται η ΝΔ στην συνταγματική αναθεώρηση, ενώ παραμένει στην έσχατη περίπτωση η ασφαλιστική δικλείδα για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας με σχετική πλειοψηφία όπως ισχύει και τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, επιλύεται το μείζον: η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έτσι, η εισήγηση της ΝΔ έχει ως εξής: παραμένουν οι αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα κατά τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες (200-200-180), ενώ για την τέταρτη ψηφοφορία προβλέπεται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και στην έσχατη περίπτωση δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου τότε παραμένει η δυνατότητα ανάδειξής του με σχετική πλειοψηφία.

Μπέρδεμα με την πρόταση στην επιτροπή αναθεώρησης

Αρχικά επικράτησε σχετική σύγχυση καθώς η αρχική εκδοχή της εισήγησης της ΝΔ που έφτασε στην Επιτροπή Αναθεώρησης ανέφερε ότι στην τέταρτη ψηφοφορία θα απαιτείται σχετική πλειοψηφία, κάτι που χρειάστηκε να διευκρινιστεί με νεότερο κείμενο που υπέβαλαν ο γενικός εισηγητής του κόμματος Κώστας Τζαβάρας και ο ειδικός αγορητής Γιάννης Μπούγας.

Νωρίτερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής βουλευτές όπως ο «γαλάζιος» Μανούσος Βολουδάκης, διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για την αρχική διατύπωση επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία», ζητώντας να εκλέγεται με 151 ψήφους και μάλιστα να ολοκληρώνεται εκεί.

Ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε ότι «αυτό θα αποκατασταθεί ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν θα υπάρχει σχετική πλειοψηφία». Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Μπούρας προσκόμισε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες την τελική διατύπωση ενώ σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε ότι «μπορεί να ξέφυγε κάτι».

Με την τελική διατύπωσε διευκρινίστηκε ότι «αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες μεταξύ των δυο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από 5 ημέρες μεταξύ των δυο προσώπων που πλειοψήφησαν αλλά πια με σχετική πλειοψηφία, ενώ προβλέπεται ακόμα ότι σε περίπτωση ισοψηφίας θα εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία και σε περίπτωση και νέας ισοψηφίας θα προκρίνεται ο πρεσβύτερος.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024