Oι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά το πακέτο μέτρων που παρουσίασε το Σεπτέμβριο για την τόνωση των τιμών και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Όπως αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει εκ νέου η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Τι είπε ο Μάριο Ντράγκι στην τελευταία του συνεδρίαση ως πρόεδρος της ΕΚΤ

Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Μάριο Ντράγκι, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Ντράγκι επεσήμανε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2% και μέχρι η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται στην πληθωριστική δυναμική.

Υπογράμμισε ότι τα αρνητικά επιτόκια βοήθησαν να βελτιωθεί η ευρύτερη οικονομία, «κάτι που αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον τραπεζικό τομέα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη εισαγωγή του συστήματος των βαθμίδων μετριάζει αυτές τις επιπτώσεις για τις τράπεζες».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι το πακέτο του Σεπτεμβρίου είχε στόχο να θωρακιστεί η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. «Αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα» ανέφερε, δίνοντας ώθηση στην ευρωζώνη έναντι των καθοδικών κινδύνων που συνεχίζουν να περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι σήμερα νιώθει πως πάντα στην καριέρα του προσπαθούσε «να εφαρμόζει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ δήλωσε περήφανος για τον τρόπο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι πρέπει να συνεισφέρουν με πιο αποφασιστικό τρόπο και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής. Οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο. Σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr