Η πολυσυζητημένη ταινία Joker με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix εξακολουθεί να προκαλεί διχασμό απόψεων σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στους νέους λόγω τόσο των σκληρών σκηνών που προβάλλει όσο και για τον τρόπο που ο καθένας αποδέχεται τη ψυχική νόσο και την ερμηνεύει

Η πολυσυζητημένη ταινία Joker με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix εξακολουθεί να προκαλεί διχασμό απόψεων σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στους νέους λόγω τόσο των σκληρών σκηνών που προβάλλει όσο και για τον τρόπο που ο καθένας αποδέχεται τη ψυχική νόσο και την ερμηνεύει.

O κριτικός κινηματογράφου και μέλος της επιτροπής που εξετάζει την καταλληλόλητα των ταινιών, Γιάννης Ζουμπουλάκης μίλησε στην εκπομπή One Direct για τη φρενίτιδα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ταινία Joker, αλλά και για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των μελών της εν λόγω επιτροπής.

Η επιτροπή, λοιπόν, καταλληλότητας, σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει αν μία ταινία είναι κατάλληλη ή όχι, καθώς επίσης και το δικαίωμα και καθήκον να κάνει καταγγελία στις περιπτώσεις που κρίνει ότι γίνεται παράβαση του νόμου. Ωστόσο, δεν αποτελεί ευθύνη του αιθουσάρχη η παρακολούθηση της ταινίας από ανήλικα άτομα, αλλά των γονέων, τόνισε ο κ. Ζουμπουλάκης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των αθηναϊκών κινηματογράφων, «δεν έγινε κάποιο λάθος, ούτε κάτι παράτυπο ή παράνομο», δήλωσε ο κριτικός.

Παρ’ όλ’ αυτά «η τελική εικόνα είναι κάτι άκομψο. Ίσως μπορούσε να γίνει πιο διακριτικά», πρόσθεσε. Ο ίδιος θεωρεί πως καλώς έγινε ό,τι έγινε, καθώς έτσι «θα δημιουργηθεί ένας διάλογος που ίσως καταλήξει κάπου», ενώ παράλληλα εξέφρασε και την άποψη πως μία τόσο καλά δομημένη ταινία πρέπει να προβάλλεται σε νέους, καθώς προβληματίζει και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ ότι ένα βιντεοπαιχνίδι στο οποίο επίσης προβάλλονται σκληρές σκηνές χωρίς, ωστόσο, κανένα μήνυμα.

«Το “Joker” ούτως ή άλλως μας ακολουθεί στη ζωή μας, ο παραλογισμός της λογικής και η λογική του παραλόγου», είπε χαρακτηριστικά. Για τους φόβους περί μιμητισμού των πράξεων του πρωταγωνιστή, ο κ. Ζουμπουλάκης υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τέχνη επειδή υπάρχει μιμητισμός. Θα φτάσουμε σε κατάσταση μεγάλου αδελφού και φασισμού, δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό».

Πηγή: onetv.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr