Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πομπέο : Ο Τραμπ είναι έτοιμος ακόμα και για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τουρκίας

Πομπέο : Ο Τραμπ είναι έτοιμος ακόμα και για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τουρκίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι «πλήρως προετοιμασμένος» για να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας, αν προκύψει ανάγκη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο

Προετοιμασμένος ακόμα και για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Τουρκίας είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNBN ο Μάικ Πομπέο αφού διευκρίνισε πως «προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Μια τέτοια δήλωση έρχεται εν μέσω έντονης κριτικής που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να προδώσει με αυτόν τον τρόπο τους επί χρόνια συμμάχους του, Κούρδους.

Παρ΄όλα αυτά ο κ. Πομπέο δεν αποκάλυψε ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.

«Δεν υποσχεθήκαμε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύουμε για πάντα»

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «δεν τους υποσχέθηκε ποτέ ότι θα τους προστατεύουμε για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρατάει, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να απειλήσει εκ νέου την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία (στις 22:00 της Τρίτης) τόνισε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες «εφ’όρου ζωής» προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας «με έξυπνο τρόπο». Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.

Για τους αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι απομένει ακόμη ένας «μικρός αριθμός» στη Συρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να μείνει κανείς.

Όσοι αποχωρούν θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές αλλά εν τέλει θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αυτοί που έχουν παραμείνει βρίσκονται «σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της Συρίας», κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ, ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί «για να προστατεύσουν το πετρέλαιο» δηλαδή κοντά στο Ιράκ.

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024