Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
DW : Η Τουρκία πίσω από τις φρικαλεότητες των σύρων τζιχαντιστών

DW : Η Τουρκία πίσω από τις φρικαλεότητες των σύρων τζιχαντιστών

Πολλοί από τους σύρους αντάρτες που κάνουν φρικαλεότητες είναι τζιχαντιστές. Τους εκπαιδεύει και εξοπλίζει η Τουρκία. Ποιοι είναι οι άραβες σύμμαχοί της και πώς τους χρησιμοποιεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις;

Πολλοί από τους σύρους αντάρτες που κάνουν φρικαλεότητες είναι τζιχαντιστές. Τους εκπαιδεύει και εξοπλίζει η Τουρκία. Ποιοι είναι οι άραβες σύμμαχοί της και πώς τους χρησιμοποιεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις;

Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες πολλά βίντεο από τη βόρεια Συρία που αποτυπώνουν φρικαλεότητες από τη στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων.

Σε ένα από αυτά φαίνεται στρατιώτης που ζητά να τον βιντεοσκοπήσουν καθώς απλώνει το όπλο του σε κοντινή απόσταση από άνδρα κουλουριασμένο στο χώμα και τον πυροβολεί στο κεφάλι. Μαζί με άλλο μαχητή φωνάζει: «Γουρούνια»!. Οι κουνημένες εικόνες από το πεδίο των μαχών βορειοανατολικά της Συρίας δείχνουν τη δολοφονία κούρδου αιχμαλώτου.

Βίντεο με φρικαλεότητες

Κούρδοι θρηνούν την ηγέτιδά τους, την ατρόμητη Χεβρίν Χαλάφ

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. «Εδώ και χρόνια γίνεται παράλληλα και πόλεμος παραπληροφόρησης από κάθε πλευρά, για να χρεώσει η μια στην άλλη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υποστηρίζει ο Χάικο Βίμεν από τη Διεθνή Ομάδα Κρίσης στη Βηρυτό.

«Στο παρελθόν εμφανίστηκαν περιπτώσεις πλαστογράφησης, είναι δύσκολο να κάνεις επαλήθευση σε τέτοια βίντεο». Στη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Αίν, που βρίσκεται στην κεντρική οδική αρτηρία στη βόρεια Συρία, έχει δημιουργηθεί σημείο ελέγχου.

Εκεί κάποιοι σταμάτησαν την Χέβριν Χαλάφ, γενική γραμματέα του κόμματος «Μέλλον της Συρίας», και την εκτέλεσαν με τον οδηγό της. Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις SDF, που αποτελούν στρατιωτικό συνασπισμό των Κούρδων, δράστες ήταν ομάδες σύρων μαχητών, πρώην μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού FSA, που αποσχίστηκαν και πολέμησαν στη συνέχεια τις δυνάμεις του Ασαντ.

Ο Χάικο Βίμεν επιβεβαιώνει ότι επί χρόνια χρηματοδοτήθηκαν από την Αγκυρα και τώρα πολεμούν στο πλευρό της. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να «διαβάσει» τη σύσταση αυτής της ομάδας. «Τμήμα της εισχώρησε στο ισλαμιστικό στρατόπεδο, άλλο παρέμεινε μετριοπαθές» λέει ο γερμανός εμπειρογνώμων. «Αυτοί οι μαχητές ήδη από το 2016 εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από την Τουρκία. Ελπίδα τους είναι να απελευθερώσουν τμήμα της Συρίας που ελέγχεται από τον πρόεδρο Ασαντ».

Σε άλλο βίντεο εμφανίζονται ένοπλοι σε άδειο αυτοκίνητο με θρυμματισμένα τζάμια, ενώ ακούγονται οι λέξεις «Εθνικός Στρατός» και «Σουλτάν Μουράτ».

Πρόκειται για στρατό που συγκρότησε η Τουρκία και στον οποίο πολεμούν μεταξύ άλλων μέλη της συριακής πολιτοφυλακής «Σουλτάν Μουράτ». Αυτή η ισλαμιστική ομάδα είναι γνωστή για κτηνώδεις πράξεις ήδη από την κατάκτηση της κουρδικής περιοχής του Αφρίν. Η Τουρκία τη χρησιμοποιεί από το 2018.

Από τότε, τα Ηνωμένα Εθνη καταλογίζουν στους αντάρτες εγκλήματα πολέμου. Μέλη της λεγόμενης Αχράρ αλ Σαρκία (Ελεύθεροι άνδρες της Ανατολής) είναι ιδιαίτερα στυγερά. Το 2016, μέλη προσκείμενα στην Αλ Κάιντα την ίδρυσαν.

Προπαγάνδα και καμπάνια μίσους

Μέλη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG φρουρούν την πόλη Αλ Αμπιάντ

«Σε κάθε διένεξη υπάρχουν παραστρατιωτικές ομάδες που δεν εμπίπτουν σε κανένα κανόνα στρατιωτικής πειθαρχίας και δεν έχουν στρατιωτική εκπαίδευση» υπογραμμίζει ο Βίμεν. «Είναι οι πρώτοι που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τέτοιους ανθρώπους για τις επιχειρήσεις της, είναι πολύ προβληματικό. Στο εσωτερικό, ωστόσο, βοηθά την Τουρκία να δικαιολογεί μια τέτοια επιχείρηση, διότι έτσι αποφεύγει θύματα τούρκους στρατιώτες».

Ανάμεσα στις συριακές δυνάμεις που χρησιμοποιεί η Τουρκία στη βόρειο Συρία είναι και ομάδες, όπως η μεραρχία Χαμάζα, που θεωρείται μετριοπαθής. Ηδη, πριν την έναρξης της τουρκικής επιχείρησης, έγινε πραγματική καμπάνια κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των οποίων ηγούνται Κούρδοι.

Σύροι αντάρτες διακινούσαν βίντεο, στα οποία υποτίθεται ότι κούρδοι στρατιώτες βασάνιζαν και εκτελούσαν. Πολλά από αυτά τα βίντεο αποδείχθηκαν ψεύτικα. Αλλά και από την άλλη πλευρά έγιναν προσπάθειες να εμφανίσουν ως κτήνη σύρους αντάρτες.

«Το PKK εδώ και καιρό παρουσιάζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ με αρνητικό πρόσημο, αλλά και οι Σύροι κάνουν προπαγάνδα, εμφανίζοντας τους Κούρδους ως εχθρούς, επειδή καταδιώκουν τους Αραβες και υποστηρίζουν τον πρόεδρο Ασαντ. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα σε προπαγάνδα» λέει ο Χάικο Βίμερ.

Κερδισμένο από όλα αυτά είναι το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Την περασμένη Κυριακή η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι οι δικές της δυνάμεις με τους συμμάχους της εισχώρησαν σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία και μάλιστα μετά από σκληρές μάχες κατέλαβαν το κέντρο της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ.

Αλλά η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» αναφέρει ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο. Είναι ακριβώς αυτή η εικόνα χάους που ευνοεί τον ISIS και του δίνει ανάσα. Την περασμένη Κυριακή μεταδόθηκε ότι τα μέλη του ISIS εκμεταλλεύτηκαν κάποια κατάσταση και διέφυγαν από το κρατητήριο της πόλης Ρας αλ Αίν.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024