Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έκρινε παράνομη την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και την προειδοποίησε ότι μπορεί να χάσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που λαμβάνει για την παραμονή των σύρων προσφύγων στην επικράτειά της.

«Εισβολή» η οποία «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας την τουρκική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

«Δεν είναι νόμιμη»

Απαντώντας στο επιχείρημα της Τουρκίας ότι η Αγκυρα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, ο Χάικο Μάας δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ZDF: «Με όλα όσα γνωρίζουμε και με αυτά που η ίδια η Τουρκία έχει επικαλεστεί ως νομική βάση, δεν μπορούμε να συμμεριστούμε αυτήν την άποψη».

«Δεν πιστεύουμε ότι η επίθεση εναντίον κουρδικών μονάδων ή κούρδων πολιτοφυλάκων είναι νόμιμη με βάση το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Οταν ρωτήθηκε αν η επιχείρηση αυτή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, ο Μάας απάντησε: «Αν δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για τέτοια εισβολή, τότε δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Ο γερμανός υπουργός προειδοποίησε επίσης την Αγκυρα ότι μπορεί να χάσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που λαμβάνει με βάση το πρόγραμμα για την παραμονή των σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια

«Επίσης, δεν συμφωνούμε να σταλούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βορειοανατολική Συρία, σε αυτήν τη ζώνη ασφαλείας, πιθανότατα ενάντια στη θέλησή τους, οι πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου πολέμου που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία, σε σχέση και με τη συμφωνία για το προσφυγικό «επειδή δεν θα πληρώσουμε χρήματα για ενέργειες που δεν πιστεύουμε ότι είναι νόμιμες», τόνισε.

Με βάση τη συμφωνία του 2016 για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκε να χορηγήσει έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τους πρόσφυγες – στην πλειονότητά τους Σύρους – που βρίσκονται στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr