Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπερπλεόνασμα : «Παράθυρο» για μέρισμα και νέες παροχές

Υπερπλεόνασμα : «Παράθυρο» για μέρισμα και νέες παροχές

Ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και συνταξιούχους από το υπερπλεόνασμα

Με την τελική «σφραγίδα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα «κλειδώσει» το πότε και πώς θα μοιραστεί το υπερπλεόνασμα από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη ακόμη και στον τρόπο που θα μοιράσει το υπερπλεόνασμα καθώς για πρώτη φορά θα δοθεί «κοινωνικό μέρισμα» εκτός από τους φορολογούμενους και σε επιχειρήσεις με τη μορφή επιστροφής φόρου από την προκαταβολή που έχουν καταβάλει μέσα στο τρέχον έτος.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται και σενάρια για ενίσχυση των μονοπρόσωπων και των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Από το υπερπλεόνασμα θα δώσει δώρο Χριστουγέννων, ενώ μποναμά θα αρχίσουν να βλέπουν με διορθώσεις στην επικουρική σύνταξη τους όσοι παίρνουν λιγότερα μετά τις περικοπές από το νόμο Κατρούγκαλου, όσων δικαιούνται

Το σχέδιο για το υπερπλεόνασμα

Το ποσό του υπερπλεονάσματος έχει αποφασιστεί να μοιραστεί με τις εξής παρεμβάσεις ελάφρυνσης και εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η σημαντική ενίσχυση των εσόδων τον περασμένο μήνα, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες στο δημοσιονομικό μέτωπο, μηδενίζοντας την απόσταση των προβλέψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και αφήνοντας περιθώρια για νέες κοινωνικές παροχές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το κοινωνικό μέρισμα

Ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ έχει αποφασιστεί να μοιραστεί σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες, όπως άνεργους, περιστασιακά απασχολούμενους και γενικά νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το ποσό θα μοιραστεί τον Δεκέμβριο με τη μορφή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος που διανεμήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει ότι η εισοδηματική ενίσχυση πρόκειται να δοθεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Έρχεται και επίδομα θέρμανσης

Ποσό περίπου 62 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί για την αύξηση και την προκαταβολική πληρωμή στα νοικοκυριά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Τα νοικοκυριά τα οποία θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φέτος στο σύνολό του το ποσό του επιδόματος.

Παράλληλα, έρχεται χαλάρωση των κριτηρίων για το επίδομα προκειμένου να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς και αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του φετινού επιδόματος θέρμανσης ενώ αμέσως μετά, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των νοικοκυριών που θα ξεκινήσουν από σήμερα να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιστροφή προκαταβολής σε επιχειρήσεις

Επιστροφή στις επιχειρήσεις του 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Το ποσό που θα διατεθεί για την επιστροφή της προκαταβολής ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος θα γίνει επανεκκαθάριση και θα μεταβληθούν ανάλογα οι υπολοιπόμενες δόσεις.

Διαβάστε επίσης : Σε ποιες επιχειρήσεις θα μοιραστεί το υπερπλεόνασμα

Για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξοφλήσει τον φόρο το σχετικό ποσό θα τους πιστωθεί ως επιστροφή φόρου στο Taxisnet και θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενόμενης από το τέλος Ιουλίους έως και το τέλος Δεκεμβρίου.

Το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι θεσμοί είναι ενήμεροι γι’ αυτό.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024