Η κυβέρνηση επιδιώκει μια πιο δίκαιη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος με τους συνταξιούχους και άλλες οικονομικά ασθενείς ομάδες σε πρώτο πλάνο.

«Πακέτο» Χριστουγέννων με πολλούς αποδέκτες προετοιμάζει η κυβέρνηση επιδιώκοντας μια πιο δίκαιη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος.

Οι συνταξιούχοι κάθε άλλο παρά εξαιρούνται, αλλά οι προβολείς στρέφονται πλέον και σε άλλες οικονομικά ασθενείς ομάδες με τους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης να έρχονται σε πρώτο πλάνο.

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου ήδη ορισμένα μέτρα έχουν αποφασιστεί, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος να έχει ψηφισθεί έως τον Δεκέμβριο επιτρέποντας την άμεση καταβολή αναδρομικών της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Το ποσό των αναδρομικών θεωρείται «κλειδωμένο», ο χρόνος εξόφλησης όμως συναρτάται με τον χρόνο ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Δεδομένης της δημοσιονομικής «ευρυχωρίας» στον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος εμφανίζει υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα 3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου σε αντιδιαστολή με τη δημοσιονομική στενότητα του χρόνου, το ρητό «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση. Ούτως ή άλλως, ο προϋπολογισμός του 2020 αναμένεται πως θα επωμιστεί μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ εξαιτίας των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις τις οποίες δρομολογεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της 4ης Οκτωβρίου.

Πώς το υπερπλεόνασμα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τον μποναμά της κυβέρνησης;

Τι θα γίνει με τον νέο ασφαλιστικό νόμο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας;

Με ποιο τρόπο θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα στους ασθενέστερους;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

Δώρα Χριστουγέννων και αναδρομικά για επικουρικές

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr