Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρκελώνη : 182 τραυματίες από τα επεισόδια - Σε διάλογο καλούν τη Μαδρίτη οι αυτονομιστές

Βαρκελώνη : 182 τραυματίες από τα επεισόδια – Σε διάλογο καλούν τη Μαδρίτη οι αυτονομιστές

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα καλεί την κεντρική κυβέρνηση σε διάλογο, μετά από τη χειρότερη νύχτα ταραχών των τελευταίων δεκαετιών στη Βαρκελώνη

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση σε συνομιλίες, μετά από πέντε ημέρες ταραχών με αφορμή την καταδίκη σε ποινές κάθειρξης Καταλανών αυτονομιστών ηγετών.

«Καλούμε τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για να συνομιλήσει», δήλωσε ο Τόρα, προσθέτοντας πως η βία που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα δεν αντανακλά την ειρηνική φύση του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Η βία δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν θα είναι ο δικός μας τρόπος, ούτε στη Βαρκελώνη, ούτε στην Ταραγόνα, ούτε στη Λέιδα, ούτε στην Τζιρόνα», είπε αναφερόμενος σε πόλεις της Καταλονίας όπου σημειώθηκαν τέτοια βίαια επεισόδια.

182 τραυματίες – 54 συλλήψεις

Η χθεσινή ήταν η χειρότερη νύχτα επεισοδίων των τελευταίων δεκαετιών για τη Βαρκελώνη, καθώς νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα απέκλεισαν δρόμους βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 182 τραυματίες σε όλη την περιφέρεια, περιλαμβανομένων 152 στη Βαρκελώνη. Περίπου 17 αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 54 ανθρώπους κατά την πέμπτη ημέρα των συγκρούσεων τις οποίες προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να επιβάλει πολυετείς ποινές κάθειρξης σε εννέα Καταλανούς ηγέτες που πρωτοστάτησαν για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017.

Το δεύτερο δημοψήφισμα

Ο Τόρα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Καταλονία θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία μέσα σε δύο χρόνια. Σήμερα είπε πως η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή. «Θα πάμε όσο μακριά θέλει ο λαός της Καταλονίας», είπε.

Η ανεξαρτησία είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλο διχασμό στην Καταλονία, την πιο πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο  το 48,3% των ερωτηθέντων να τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας -σε χαμηλό δύο ετών – και το 44% υπέρ.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024