Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλουτίστε, γάιδαροι!

Πλουτίστε, γάιδαροι!

Είναι γεγονός ότι οι αντιπροσωπευτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και η συνεχής μείωση των ψηφοφόρων είναι ένα από αυτά

Στον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Γκιζό αποδίδεται η φράση «Enrichissez vous!» – «Πλουτίστε!». Ήταν η απάντησή του σε όσους ζητούσαν να επεκταθεί το δικαίωμα ψήφου με μείωση  του ύψους της περιουσίας που (πριν την επανάσταση του 1848) έπρεπε να έχουν οι Γάλλοι για να μπορούν να ψηφίζουν: πλουτίστε για να το αποκτήσετε. Στον αντίποδα, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, που ήταν υπέρ του καθολικού εκλογικού δικαιώματος, αντέτασσε το εξής επιχείρημα, γνωστό ως Franklin’s Jackash: «κάποιος άνθρωπος έχει ένα γάιδαρο που αξίζει 50 δολάρια, πιάνει το εισοδηματικό όριο και ψηφίζει στις εκλογές. Όμως, ως τις επόμενες, ο γάιδαρος έχει ψοφήσει και δεν μπορεί πια να ψηφίσει- ποιος είχε το δικαίωμα ψήφου: ο άνθρωπος ή  ο γάιδαρος;».

Η Αριστερά ήταν πάντα υπέρ του καθολικού εκλογικού δικαιώματος και προκαλεί εντύπωση ότι το ΚΚΕ θέτει ως όρο να έχουν ΑΦΜ  οι Έλληνες του εξωτερικού για να μπορούν να ψηφίσουν – που θα πει, να πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ότι το ΚΚΕ δεν έχει δίκιο – όχι επειδή η λογική του ΚΚΕ καθιστά «τιμηματικό» (censitaire)  και περιοριστικό το  εκλογικό δικαίωμα συνδέοντάς το με την περιουσία του πολίτη, αλλά επειδή τέτοιος περιορισμός θα καταπέσει  στο ΣτΕ και επομένως οπωσδήποτε θα διευρυνθεί το εκλογικό σώμα. Κάτι που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, καίτοι δηλώνει αριστερό κόμμα.

Βεβαίως, αν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν ότι θα τους υπερψήφιζαν οι εκτός συνόρων Έλληνες πολίτες, όπως ελπίζει η ΝΔ, θα ήσαν υπέρ της ευρείας συμμετοχής τους, όπως συμβαίνει με τη ΝΔ.

Και  επειδή δεν υπάρχει «μαζικό αγωνιστικό κίνημα» Ελλήνων του εξωτερικού που να διεκδικούν ψήφο εξ αποστάσεως, συμπεραίνουμε ότι η διεύρυνση του εκλογικού σώματος θα γίνει με βάση κομματικούς υπολογισμούς – όπως συνέβη άλλωστε και με τη ηλικιακή διεύρυνση, με τη μείωση της ηλικίας του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Παρά τους μύθους που θέλουν η καθιέρωση και επέκταση του εκλογικού δικαιώματος να είναι αποτέλεσμα «λαϊκών αγώνων», η αλήθεια είναι ότι ήταν σχεδον πάντα θέμα που αφορούσε ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών ελίτ.

Όμως, είναι γεγονός ότι οι αντιπροσωπευτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και η συνεχής μείωση των ψηφοφόρων είναι ένα από αυτά. Η συμμετοχή στις εκλογές Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και η πολιτογράφηση μεταναστών θα είναι επομένως προς όφελος του κοινοβουλευτισμού. Τα πραγματικά δημοκρατικά κόμματα πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα,  να είναι υπέρ  αυτών των ανοιγμάτων γιατί ούτε να πλουτίσουμε όλοι είναι εύκολο ούτε υπάρχουν αθάνατοι πλούσιοι γάιδαροι.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024