Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία : Αμερικανοί αξιωματικοί μιλούν για την προδοσία ΗΠΑ στους Κούρδους

Συρία : Αμερικανοί αξιωματικοί μιλούν για την προδοσία ΗΠΑ στους Κούρδους

Όσοι εν ενεργεία και απόστρατοι αμερικανοί στρατιωτικοί μίλησαν στο Foreign Policy κάνουν λόγο για άνδρες και γυναίκες που στάθηκαν δίπλα στους αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων παρά τις επανειλημμένες απογοητεύσεις που είχαν δοκιμάσει από τις ΗΠΑ

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ήταν η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους από τη Συρία. Εκείνη την ημέρα μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών ξεκινούσε για μια περιπολία στην Μανμπίτζ, μια κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία.

Ένα μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που ουσιαστικά αποτελείται από Κουρδους μαχητές, προσέγγισε τους Αμερικανούς στρατιώτες, όπως αφηγείται ένας από αυτούς στο Foreign Policy υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Κούρδος ένστολος, δακρυσμένος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που τους παρείχαν οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.

«Έβγαλε το διακριτικό από τη στολή του και μου το έδωσε. Ήταν η πιο συναισθηματική στιγμή που έχω βιώσει ποτέ» δηλώνει ο αξιωματικός, ο οποίος πολέμησε μαζί με τους Κούρδους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σήμερα, αναφέρει, πως είναι ένας από τους πολλούς εν ενεργεία αλλά και απόστρατους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που νιώθουν συντετριμμένοι από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα. «Απίστευτα δίκαιοι, μέσα τους, στην καρδιά τους… Θα προτιμούσαν να τραυματίσουν τους εαυτούς τους παρά να βλάψουν έναν πολίτη» σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας για τους Κούρδους.

Όσοι εν ενεργεία και απόστρατοι αμερικανοί στρατιωτικοί μίλησαν στο Foreign Policy κάνουν λόγο για άνδρες και γυναίκες που στάθηκαν δίπλα στους αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων παρά τις επανειλημμένες απογοητεύσεις που είχαν δοκιμάσει από τις ΗΠΑ.

«Είμαστε συντετριμμένοι»

Ένας από τους αυτούς μάλιστα, δηλώνει πως η συνεργασία με του Κούρδους ήταν η πιο υποδειγματική στις χώρες που έχουν επιχειρήσει στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Τόσοι οι ικανότητές τους στο πεδίο της μάχης όσο και η δέσμευσή τους στην αποστολή έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα» αναφέρει ένας απόστρατος, την ώρα που οι περισσότεροι δηλώνουν συντετριμμένοι από την είδηση ​​ότι οι ΗΠΑ αφήνουν τους Τούρκους να σφαγιάσουν τα κουρδικά στρατεύματα.

Πολλοί δε, δηλώνουν πως νιώθουν ντροπή.

«Νιώθω βαθιά ντροπή»

«Αισθάνομαι, άρρωστος σωματικά, ανησυχώ και νιώθω βαθιά ντροπή που η χώρα μου άφησε τους συμμάχους που έδωσαν τόσες μάχες για εμάς σε αυτή τη μοίρα. Και μάλιστα τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να το αποτρέψουμε» λέει ένας αμερικανός πεζοναύτης που υπηρέτησε στη Συρία το 2017-2018.

«Είναι απαράδεκτο να γυρίζουμε την πλάτη, να τους αφήνουμε σε στον Ερντογάν που θεωρεί όλους τους Κούρδους τρομοκράτες» σχολιάζει με τη σειρά του ένας απόστρατος πλέον αξιωματικός στο Foreign Policy. «Θα έχουμε μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών των ΗΠΑ που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την προδοσία και δεν θα σταματήσουν ποτέ να ζητούν συγγνώμη γι ’αυτό».

«Ηταν πάντα εκεί…»

«Οι δυνάμεις των SDF ήταν πάντα εκεί. Μας βοήθησαν παρά τα όσα είχαν συμβεί» λέει ένας άλλος αξιωματικός.

Ένας άλλος αξιωματικός του Στρατού, ο οποίος έχει από το 2001 συνεργαστεί και με άλλες δυνάμεις σε ανάλογες επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πέρασε και αρκετό καιρό στη Συρία, επισημαίνει, επίσης, πως οι μαχητές του SDF ξεχωρίζουν. Οι Κούρδοι «έχουν οργανωτικές ικανότητες που δεν έχω δει ποτέ και πουθενά στη Μέση Ανατολή».

«Θα έχουμε μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών των ΗΠΑ που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την προδοσία και δεν θα σταματήσουν ποτέ να ζητούν συγγνώμη γι’ αυτό».

Αφού αποχώρησε από τη Συρία, ο πρώτος αξιωματικός του Στρατού που μιλάει στο Foreign Policy υποστηρίζει πως ήλπιζε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκατέλειπαν πλήρως το SDF. Αλλά τώρα η ελπίδα αυτή διαψεύστηκε. Ακούγοντας ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα αποχωρούσαν από τα σύνορα, επιτρέποντας στην Τουρκία να εισβάλει, ο αξιωματικός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι απόλυτα συντετριμμένος».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024