Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η Σοφία Κοκοσαλάκη έντυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Όταν η Σοφία Κοκοσαλάκη έντυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Η Σοφία Κοκοσαλάκη έβαλε το μαγικό της άγγιγμα τη στιγμή που όλα τα φώτα του κόσμου ήταν στραμμένα στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία των κουστουμιών για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004

Θλίψη προκάλεσε στον κόσμο της μόδας η είδηση του θανάτου της σχεδιάστριας μόδας Σοφίας Κοκοσαλάκη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 46 ετών.

Οι δημιουργίες της Κοκοσαλάκη ξεχώρισαν αμέσως ως βαθιά επηρεασμένες από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονα στοιχεία, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα διαχρονικό στυλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας.

Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν αρκετά, ώστε η Σοφία Κοκοσαλάκη να προσθέσει το μαγικό της άγγιγμα τη στιγμή που όλα τα φώτα του κόσμου ήταν στραμμένα στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι η ελληνίδα σχεδιάστρια αναλαμβάνει τη δημιουργία των κουστουμιών για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Η τελετή έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, που πραγματοποιήθηκε υπό την παραγωγή και τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ξεκίνησε με μία αντίστροφη μέτρηση 28 δευτερολέπτων -ένα δευτερόλεπτο για το κάθε έναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν μέχρι τον τελευταίο που φιλοξένησε η Αθήνα- από ήχους που δίνουν τον ρυθμό ενός ενισχυμένου χτύπου της καρδιάς.

View this post on Instagram

Fifteen years ago today opening ceremony of the 2004 Olympic Games / Bjork’s dress unfolding . From the brilliant unpublished collection of backstage photos by Socratis Socratous⠀ . b i r t h p l a c e Opening Ceremony – ATHENS 2004 Olympic Games.⠀ Conceived, Visualised + Directed by Dimitris Papaioannou⠀ August, Friday the 13th. 2428 volunteer performers.⠀ 70.000 live spectators. Seen by 4 billion viewers worldwide. Emmy award for "Outstanding Lighting".⠀Paul Stefanidis Soundtrack production supervisor @paul_vlm001 . ⠀ #dimitrispapaioannou #athens2004 #athens2004volunteers #openingceremony #olympics #archetypes #bjork #create #music #mastering #production #athens2004olympics

A post shared by Viking Lounge Mastering (@vlmastering) on

View this post on Instagram

The #OlympicGames have come a long way since their start in #ancientGreece and their modern return in #Athens in 1896. And yet, some things never change. The @Olympic spirit is alive and well nonetheless . #Onthisday, 15 years ago, the Olympic Games finally returned to #Greece, birthplace of both the ancient and modern #Olympic Games . The Games of the XXVIII Olympiad were held in Athens, Greece, from 13 to 29 August 2004 . @Olympics #Athens2004 #SummerOlympics #deportes #sports #TheWorldin2019 #Αθήνα #Olympia #Ολυμπία #Ελλάδα #folkmusic #deportes #スポーツの #esportes #спортивный #sport #스포츠의 #sportivo #visualart #artwork #kunstwerk #thisisart #vidéo #видео #video #

A post shared by Offizielle Mirosława Štern® (@miroslawa78) on

Ως μια πραγματική γιορτή και ιεροτελεστία του Ολυμπιακού Πνεύματος, της ελληνικής ιστορίας, των τεχνών, μια συνάντηση όλων των εθνών που διέπουν τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, θεωρείται από  πολλούς, ως η καλύτερη τελετή έναρξης όλων των εποχών μέχρι σήμερα.

Τα χρώματα, οι υφές των ρούχων και φυσικά ο συνδυασμός δύο κορυφαίων ταλέντων όπως αυτών των Παπαϊωάννου – Κοκοσαλάκη, ανέδειξαν με μια παράξενη ομορφιά, τη μοναδικότητα της τελετής εκείνων των αλησμόνητων Αγώνων της Αθήνα.

Δανειζόμενη στοιχεία τόσο από την ελληνική μυθολογία, όσο και από την ελληνική αρχαιότητα, οι ντραπέ δημιουργίες της Σοφίας Κοκοσαλάκη έκαναν την πρώτη τους παγκόσμια εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ως κοστούμια της τελετής έναρξης.

Το avant garde φόρεμα της τραγουδίστριας Μπγιόργκ, που είχε ζωγραφισμένη την υφήλιο, να τραγουδά το «Ocea­nia» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, συγκέντρωσε πλήθος κολακευτικών σχολίων στα διεθνή ΜΜΕ, γεμίζοντάς μας με εθνική περηφάνια.

Λίγο αργότερα, και έχοντας στις αποσκευές της σπουδές στο Saint Martin School του Λονδίνου αλλά και μια καριέρα στην αγγλική πρωτεύουσα, η Σοφία Κοκοσαλάκη αποφάσισε να επιδείξει
δημιουργίες της στο Παρίσι, δημιουργώντας πια το δικό της fashion brand, που κατέκτησε με το το στυλ του, το διεθνή χώρο της μόδας.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024