Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία : Συμμαχία Κούρδων με Άσαντ - Μέρκελ και Μακρόν κατά Τουρκίας

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία : Συμμαχία Κούρδων με Άσαντ – Μέρκελ και Μακρόν κατά Τουρκίας

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην περιοχή της Συρίας καθώς οι Κούρδοι οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν από τους Αμερικάνους ανακοίνωσαν συμμαχία με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ προκειμένου να ανασχέσουν την τουρκική εισβολή. Κοινό μέτωπο Μέρκελ - Μακρόν κατά Τουρκίας.

Την ώρα που οι πιέσεις από την Ευρώπη εντείνονται κατά της τουρκικής εισβολής η οποία έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους, στα εδάφη της Συρίας διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην πολεμική σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς χθες, γνωστοποιήθηκε η συμμαχία μεταξύ Κούρδου και Άσαντ.

Πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο χτυπούν «καμπανάκι» για τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία. Ήδη εκατοντάδες Κούρδοι μεταξύ αυτών και άμαχοι έχουν σκοτωθεί ενώ απώλειες – μικρότερης κλίμακας – υπάρχουν και από την άλλη πλευρά.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά και η γερμανικά Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχουν αναλάβει κοινή πρωτοβουλία πιέζοντας ώστε να τερματιστεί η τουρκική εισβολή. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη του τη διεθνή κατακραυγή για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τους 100 χιλιάδες και πλέον εκτοπισμένους από τις εστίες τους.

Κοινή στάση Μέρκελ – Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού  από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

 «Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος .Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι μίλησε επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε η Αγγελα Μέρκελ.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, θα παραμείνουμε σε συντονισμό, όπως κάναμε για να γνωστοποιήσουμε στους Τούρκους τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων, αλλά επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τα νέα δεδομένα από τη συμμαχία Κούρδων – Άσαντ

Μετά τη συμφωνία για συμμαχία μεταξύ των Κούρδων και του Μπασάρ αλ Άσαντ, φαίνεται πως τα δεδομένα αλλάζουν και η γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή είναι προ των πυλών.

Όπως  μετέδωσε χθες, το λιβανέζικο ειδησεογραφικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναμένεται τις επόμενες μέρες να αναπτύξει στρατό στη βόρεια Συρία.

Συγκεκριμένα, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην ζώνη της βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, και αποτελούν τον στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία και οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία.

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Ανακοίνωσαν συμφωνία με τη Δαμασκό οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου σήμερα, πέμπτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

«Είμαστε αυτοί που πολέμησαν τους τρομοκράτες»

Ο αντιστράτηγος των Κούρδων εξηγώντας γιατί αποφάσισαν να σταθούν δίπλα στον Ασαντ και τον σύμμαχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει ότι «πάντα λέω στις δυνάμεις μας, αυτός ο πόλεμος είναι δικός μας!

»Οι τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους ήρθαν στη Συρία από όλο τον κόσμο. Είμαστε αυτοί που πρέπει να πολεμήσουν, γιατί έχουν καταλάβει τα εδάφη μας, λεηλατούσαν τα χωριά μας, σκότωσαν τα παιδιά μας και υποδούλωσαν τις γυναίκες μας».

«Οι δυνάμεις που διοικώ τώρα είναι αφοσιωμένες στην προστασία του ενός τρίτου της Συρίας από την εισβολή της Τουρκίας και των μισθοφόρων της τζιχάντ.

»Η περιοχή της Συρίας την οποία υπερασπιζόμαστε υπήρξε ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους που επέζησαν τις γενοκτονίες και τις εθνικές εκκαθαρίσεις που διέπραξε η Τουρκία κατά των Κούρδων, των Συριακών, των Ασσυρίων και των Αρμενίων κατά τους τελευταίους δύο αιώνες» εξηγεί ο αντιστράτηγος.

Πάνω από 400 νεκροί ο απολογισμός για την «Πηγή της Ειρήνης»

Το απόγευμα της Κυριακής το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4.

Λίγη ώρα νωρίτερα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σημείωνε ότι ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί του θα προχωρήσουν κατά 30-35 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους.

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ρας Αλ Αϊν καθώς επίσης και το Τελ Αμπιάντ.

Επιπλέον, ανέφερε πως «440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν», καθώς και πως οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Στα «μαχαίρια» Ερντογάν – Μέρκελ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία με στόχο κουρδικούς στόχους.

Την ίδια στιγμή, έβαλε στο στόχαστρο τη γερμανίδα καγκελάριο χαρακτηρίζοντας την προσέγγισή της στο θέμα στη  Συρία ως «περίεργη» και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση.

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα.

«Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;».

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ο αντιφατικός Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που ενδεχομένως θα μπορέσει να επηρεάσει τον Ερντογάν του άφησε – επί της ουσίας – το πεδίο ελεύθερο και τώρα, προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας για τη στάση των ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή, απειλεί με την επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας .

Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά «μείνετε συντονισμένοι», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να ανοίξει το δρόμο στον Ερντογάν για εισβολή στη Συρία.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνωσε ότι:

«Συζητάω με τον Λίντσεϊ Γρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συναίνεση για αυτό.

Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Μείνετε συντονισμένοι».

Λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε «Έχουμε γίνει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη απ΄ό,τι παλιά και χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη για παγκόσμια ειρήνη».

Σφαγή αμάχων – Χτύπησαν δημοσιογράφους

Εν τω μεταξύ, σοκ συνεχίζουν να προκαλούν οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας από τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου, τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά κάποιοι συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024