Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοφία Κοκοσαλάκη : Όταν πόζαρε στο φακό του Καρλ Λάγκερφελντ

Σοφία Κοκοσαλάκη : Όταν πόζαρε στο φακό του Καρλ Λάγκερφελντ

Η Σοφία Κοκοσαλάκη παρουσίασε πολλές φορές τις δημιουργίες της στις πασαρέλες της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Ήταν εκεί που συνάντησε και γνώρισε τον κορυφαίο μόδιστρο, Καρλ Λάγκερφελντ.

Η είδηση του θανάτου της ελληνίδας σχεδιάστριας Σοφίας Κοκοσαλάκη, άφησε σαστισμένο τον κόσμο της μόδας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Σοφία Κοκοσαλάκη άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 46 ετών, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη σε όλο τον κόσμο της μόδας. Σχεδιάζοντας ρούχα με υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ήταν βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, η σπουδαία δημιουργός γνώριζε καλά πώς να τα συνδυάζει με σύγχρονα στοιχεία για το αποτέλεσμα μίας άκρως κομψής διαχρονικότητας στα σύνολά της.

Το ελληνικό φοκλόρ και η ιστορία μετουσιώνονταν με φανταστικό τρόπο στα σχέδιά της, αποκτούσαν σύγχρονη και παράλληλα διαχρονική αισθητική.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1972 με καταγωγή από την Κρήτη, η μεγάλη σχεδιάστρια ρούχων σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφοιτώντας μετέπειτα, και συγκεκριμένα το 1998 από το Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου του Λονδίνου. Ενδιάμεσα, είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας, ενώ οι πρωτότυπες δημιουργίες της είχαν ήδη αρχίσει να πωλούνται σε καταστήματα μόδας στην Ελλάδα.

Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE ενώ το 2004 κατάφερε να κερδίσει το βραβείο New Generation Designer.

Επιστέγασμα της δημοφιλίας της αποτέλεσε η επιλογή της στο σχεδιασμό των όλων των κουστουμιών για την Αθήνα 2004 – όπου ειδικά ξεχώρισαν οι φορεσιές της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια ακόμα σημαντική αναγνώριση της δουλείας της Κοκοσαλάκη, ήρθε όταν η αεροπορική εταιρεία Aegean την προσκάλεσε να σχεδιάσει την ενδυμασία του στόλου της, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Οι δημιουργίες της υφαίνονταν με χειρωνακτικό τρόπο ως επί το πλείστον. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη γέννηση της κόρης της, επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό κοσμημάτων όπου για ακόμη μια φορά διακρίθηκε για τις δημιουργίες της οι οποίες μεταπλάθουν με σύγχρονο τρόπο την ελληνική ιστορία, την μυθολογία και τους συμβολισμούς της.

Έτσι ο Γόρδιος Δεσμός ή το Λιοντάρι της Νεμέας, μετατράπηκαν μικρά έργα τέχνης που μπορεί κανείς να φορέσει.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη ποζάρει στο φακό του Καρλ Λάγκερφελντ

Συμμετέχοντας με τις δημιουργίες της στις μεγαλύτερες διοργανώσεις μόδας του κόσμου, η Σοφία Κοκοσαλάκη παρουσίασε πολλές φορές τις συλλογές της στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Ήταν εκεί που συνάντησε και γνώρισε τον κορυφαίο μόδιστρο, Καρλ Λάγκερφελντ.

Μάλιστα στην πρώτη της συμμετοχή στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, το 2006 ο Καρλ Λάγκερφερλντ, είχε καλωσορίσει το τότε «πρωτάκι» της διοργάνωσης, Σοφία Κοκοσαλάκη, με μία φωτογραφία την οποία τράβηξε ο ίδιος.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη, μετά την είδηση του θανάτου του Λάγκερφελντ τον Φεβρουάριο του 2019, δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram εκείνη την φωτογραφία, με το «κλικ» του μετρ της μόδας, θέλοντας να πει το δικό της «αντίο» στον διάσημο σχεδιαστή.

Δείτε παρακάτω τις σχετικές φωτογραφίες:

Παρά το γεγονός ότι η Σοφία Κοκοσαλάκη ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό, η σχεδιάστρια σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις είχε αποκαλύψει, πως θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην Κρήτη. «Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να ζήσω στην Κρήτη. Όχι πριν, όμως γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι».

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024