Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιονομικό κενό : Σύγκλιση κυβέρνησης και θεσμών για τον προϋπολογισμό

Δημοσιονομικό κενό : Σύγκλιση κυβέρνησης και θεσμών για τον προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση θα αποστείλει στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό.

Αύριο, Τρίτη κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο θα φανεί κατά πόσο έχει καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές όσον αφορά την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων και των υπόλοιπων θετικών μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2020.

Αυτό που μένει είναι να εξειδικευθεί η εφαρμογή τους με βάση τις αναλυτικές σχετικές διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Το δημοσιονομικό κενό

Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται να στείλουν σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν ότι η υπέρβαση έναντι του στόχου όχι μόνο συνεχίστηκε στο 9μηνο του έτους, αλλά διευρύνθηκε, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι 290 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα έσοδα από τις 120 δόσεις και τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια, εκτιμάται ότι επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να στείλει αύριο στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 με την «πιστοποίηση» των θεσμών ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την ερχόμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση θέλει μια θετική αξιολόγηση χωρίς «αστερίσκους» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και μια θετική έκθεση για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Και αυτό προκειμένου να προχωρήσουν στη συνέχεια και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης των ANFAs και των SMPs αλλά και η έγκριση για τη διάθεση μέρους αυτών των κερδών για την τόνωση των επενδύσεων.

Αύριο, Τρίτη θα δημοσιευτούν και τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού στο 9μηνο, οπότε θα αποκαλυφθεί το κατά πόσο έχει συνέχεια το φαινόμενο της ενίσχυσης των εσόδων από τον ΦΠΑ παρά τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών από τον περασμένο Μάιο.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024