Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Uniti One: H σουηδική εναλλακτική στην ηλεκτροκίνηση

Uniti One: H σουηδική εναλλακτική στην ηλεκτροκίνηση

Σχεδιασμένο από Σουηδούς και αφετηρία το βρετανικό Norfolk όπου κατασκευάζεται, το ηλεκτρικό city car αποτελεί μια λιτή, εξαιρετικά χρηστική όσο και απολύτως χειροπιαστή πρόταση για την κίνηση τις πόλεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Το Uniti One συστήθηκε εν έτει 2015 ως ένα ερευνητικό project το οποίο εκπονήθηκε από Σουηδούς σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Lund με στόχο να αποτελέσει την απάντηση για την μετακίνηση του μέλλοντος εντός των αστικών τειχών.

Πέντε χρόνια μετά το Uniti One κατασκευάζεται στο Norfolk της Βρετανίας και συστήνεται στο κοινό ως ένα ηλεκτροκίνητο city car με αυτονομία 300 χλμ. και ιδιόμορφη διάταξη στο εσωτερικό του το οποίο θα βρίσκεται στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου από τα μέσα της νέας χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική του τιμή στη Βρετανία έχει προσδιοριστεί σε 15.100 στερλίνες (περίπου 17.238 Ευρώ) συνυπολογιζόμενου του κρατικού κινήτρου των 3.500 στερλινών από το οποίο επωφελούνται τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα στη γηραιά Αλβιόνα.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητές του, το Uniti One, διαθέτει μία μονή θέση στην μπροστινή σειρά καθισμάτων ενώ εφοδιάζεται με αναδιπλούμενο και διαιρούμενο πίσω κάθισμα υπό το σκεπτικό, ενίσχυσης της προσφερόμενης πρακτικότητας.

Για του λόγου το ακριβές, παρά τις περιορισμένες εξωτερικές του διαστάσεις, στην τριθέσια διάταξη ο χώρος του πορτ μπαγκάζ διαμορφώνεται σε 155 λίτρα, μέγεθος που με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος, ανέρχεται σε 760 λίτρα. Παράλληλα, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία θα υπάρξει πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του εσωτερικού και τον αριθμό των θέσεων.

Στο βασικό εξοπλισμό του περιλαμβάνονται LED ημέρας, ηλεκτρικοί εξωτερικοί καθρέπτες καθώς και ηλεκτροχρωματική  πανοραμική ηλιοροφή και  παράθυρα, θερμαινόμενο παρμπρίζ και κάμερα οπισθοπορείας.

Το λιτό κατά τα άλλα εσωτερικό διαθέτει επίσης ατμοσφαιρικό φωτισμό, μια ευμεγέθη οθόνη για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, ενώ οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες του θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο αποχρώσεις για τις επενδύσεις του εσωτερικού. Στις προαιρετικές επιλογές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα επιλογής δύο διαφορετικών υλικών για την επένδυση του πατώματος, (μοκέτα ή πιο ανθεκτικό υλικό από ελαστικό), LED φωτιστικά σώματα, θερμαινόμενο κάθισμα οδηγού και ηχοσύστημα έξι ηχείων.

Στην αθέατη πλευρά του το One φιλοξενεί μπαταρίες ιόντων λιθίου 12 kWh οι οποίες αναλαμβάνουν τροφοδοτούν το τοποθετημένο πίσω ηλεκτρικό μοτέρ με ισχύ 68 ίππων και 85 Nm ροπής. Το ηλεκτρικό city car υπόσχεται επιτάχυνση απ 0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητά του διαμορφώνεται σε 120 χλμ./ώρα.

Η βασική έκδοση με την παραπάνω μπαταρία των 12 kWh υπόσχεται αυτονομία 150 χλμ. ωστόσο όσοι το επιλέξουν, υπάρχει και μεγαλύτερη μπαταρία με απόδοση 24 kWh η οποία και εγγυάται αυτονομία 300 χλμ.

Αμφότερες οι εκδόσεις μπαταρίας μπορούν να επαναφορτιστούν μέσω wallbox 7 KW σε οικιακό δίκτυ ή μέσω ταχυφορτιστή 50 kW. Στην πρώτη περίπτωση, η βασική έκδοση του One απαιτεί εννέα λεπτά για την επαναφόρτιση των μπαταριών από 20-80%, ενώ η η έκδοση με την μεγαλύτερη μπαταρία απαιτεί περίπου 17 λεπτά για τα αντίστοιχα ποσοστά αναπλήρωσης της ενέργειας των μπαταριών.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024